Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brandweer niet opgewassen tegen brand

Brandweer niet opgewassen tegen brand Paramaribo-Noord

01/11/2018 10:03 - Gilliamo Orban

De brandweer is al dagen druk in de weer om een zeer hardnekkige brand op een groot perceel nabij Tourtonne Garden aan de
Wolframstraat onder controle te krijgen.

De brandweer is al dagen druk in de weer om een zeer hardnekkige brand op een groot perceel nabij Tourtonne Garden aan de Wolframstraat onder controle te krijgen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De brandweer kan weinig weerstand bieden aan de brand in Paramaribo–Noord die ongeveer een maand geleden begon. De oorzaak is onbekend, maar mensen wijzen met de beschuldigende vinger naar de eigenaar van het perceel. Omwonenden in de verre omtrek hebben last van de rook.

Het gaat om uitgestrekt moeilijk toegankelijk gebied, waar er overigens ook niet overal water beschikbaar is "Het is onbegonnen werk als we naar achteren gaan, want daar is er geen bluswater", zegt Robert Kartodjojo, adjunct-hoofdbrandweermeester tegen de Ware Tijd. Brandweerlieden zijn wel dagelijks in het gebied, maar kunnen niet veel doen. "Als het hard gaat regenen, kan er een eind komen aan de brand", zegt Kartodjojo. Slechts het vuur dat dichtbij een kanaal loopt, kan geblust worden.

Doelend op de recente brand bij de vuilstort te Ornamibo zegt hij dat met een bulldozer een weg voor de brandweer was opengestoten en de brand geblust kon worden, "maar hier gaat het niet lukken." Hij legt uit dat overigens bij een afstand van tweehonderd meter de waterdruk afneemt. "We kunnen niet ver gaan, omdat het gaat om een uitgestrekt gebied. Wat we doen is een druppel op een hete plaat. Er is wel een graafmachine bezig die met zand het vuur probeert te doven, maar ook dat gaat niet gemakkelijk."

Het terrein dat in brand staat, is van een Chinese ondernemer die, naar de krant verneemt, in het buitenland is. Hij heeft Kartodjojo gezegd dat het vuur is overgeslagen van het naast gelegen terrein. Maar buurtbewoners vermoeden dat hij zelf de brand heeft laten aansteken."Het kan, maar dat moet goed onderzocht worden", reageert de hoofdbrandweermeester. Het terrein grenst aan het wooncentrum Tourtonne Garden.

Buurtbewoner Els Tjong Joe Wai zegt dat de situatie haar leven er niet prettig op maakt. "Het was zo erg dat ik dag en nacht rook had in mijn huis. Maar ik kan ook niet voortdurend bij iemand anders thuis zitten." Ze verblijft soms in haar ouderlijk huis in een andere buurt. Door de wind hadden volgens haar ook de mensen die vóór in het project wonen last van rook. "De gemoederen zijn toen verhit geraakt. De brandweer heeft daarna keihard gewerkt, maar het valt niet meer te blussen. Ik ben radeloos", klaagt Tjong Joe Wai.

Een andere buurtbewoner Fania Doekhie vermoedt ook dat het vuur is aangestoken door de eigenaar. "Enkele dagen terug kwam er rook uit afvoerbuizen van ons huis en wij moesten deuren en ramen dichtdoen." Zij wil bewoners mobiliseren om een rechtzaak aan te spannen tegen de landeigenaar. "Misschien kunnen we op deze wijze hem dwingen om te stoppen met het in brand steken van het bos. Dit is niet goed voor het milieu en onze gezondheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen