Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rook blijft delen Paramaribo teisteren

Rook blijft delen Paramaribo teisteren

02/11/2018 15:19 - Van onze redactie

De brand op een groot perceel te Paramaribo-Noord

De brand op een groot perceel te Paramaribo-Noord Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De brand die al dagen woedt op een groot perceel te Paramaribo-Noord zorgt nu ook voor een enorme rookoverlast in andere delen van de stad. Zelfs in het centrum van de stad wordt hier overlast door ondervonden. De wind joeg donderdag de verstikkende rook over onder meer de Verlengde Keizerstraat. Ondertussen slaagt de brandweer er nog steeds niet in het vuur onder controle te krijgen.

Veel omwonenden van de vuurhaard, die is ontstaan naast Tourtonne Garden aan de Wolframstraat, hebben inmiddels gezondheidsklachten. "Mensen met astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen kunnen voorlopig verblijven bij familieleden in buurten waar de rook niet komt. Vooral jonge kinderen zoals baby's zijn kwetsbaar", zegt Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), tegen de Ware Tijd.

De brandweer doet er alles aan om het vuur te blussen, zegt Slijngard. Het zou overigens goed zijn als bewoners hun deuren en ramen dicht houden tegen de rook. "Mensen kunnen ook neuskappen opzetten." De NCCR-coördinator doet een beroep op burgers om niet zomaar vuil te branden. Dat kan een bosbrand veroorzaken zoals dat nu het geval is en zorgt voor problemen. Trouwens, het in brand steken van vuil is wettelijk verboden.

De brandweer kreeg donderdag veel meldingen naar aanleiding van de onaangename rookontwikkeling. Een brandweerman van de kazerne aan de Gemenelandsweg bevestigt tegenover de krant dat die grijze rook afkomstig is van Noord. "De rook komt van die kant en verspreidt zich. Het is geen andere brand. De collega's zijn nu weer bezig met bluswerk." 

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-oost zegt dat hij zich is gaan oriënteren in het gebied waar de brand woedt. Hij zegt te vertrouwen op de brandweer. Volgens hem zijn de brandweerlieden capabel genoeg om de brand te blussen. "Ik heb het werk van de manschappen gezien en ze zullen de zaak helemaal onder controle krijgen."

De burgervader zegt dat assistentie van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie niet is ingeroepen, omdat de brandweer alleen in staat is de bosbrand onder controle te krijgen. "Ze zijn al een tijdje bezig en de regen is erbij komen kijken dus dat zal een handje meehelpen om de zaak helemaal gedaan te krijgen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina