Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Jackie, Jenny, God en Yvanna

COLUMN: Jackie, Jenny, God en Yvanna

08/11/2018 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Jackie, Jenny, God en Yvanna

Stuart Rahan  

God is de enige van de vier die onzichtbaar is. Toch heeft God meer macht en invloed. Niet dat ZHij ooit van zich laat horen, audiëntie is ook niet mogelijk. Een tsunami of aardbeving noemen gelovigen dan ook een vingerwijzing van God. Ik zag onlangs een filmpje waarin een Indonesische piloot vertelde over een stem die, kort voor de tsunami, tot hem sprak. De stem vertelde hem eerder te vertrekken. Hij geloofde de stem van God daarin te herkennen en gaf gehoor. Drie minuten later werd het eiland Sulawesi getroffen door een tsunami. De piloot was gered, zo ook enkele tientallen passagiers.

Iedere lichtgelovige roept nu: zie je wel, God bestaat en hij redt mensenlevens. Wat de piloot verzweeg, was de ramp en het aantal slachtoffers dat de tsunami had veroorzaakt. Meer dan twaalfhonderd dodelijke slachtoffers. Mijn vraag is: waren deze slachtoffers ongelovig doof voor hun aanstaand noodlot? Ik ben geneigd te antwoorden: wat een wrede God aanbidt deze piloot.

Jackie, Jenny en Yvanna zijn grote persoonlijkheden in onze kleine wereld. Zij durfden in te gaan tegen de stroming die vindt dat God Adam en Eva als onze aartsouders heeft geschapen. Jackie, Jenny en Yvanna voelden zich gevangen in een mannenlijf en kozen voor hun lichamelijke integriteit door zich van die mannelijkheid te bevrijden. Niemand dwong hen daartoe. Sterker nog, de massa die hun transformatie afwees, heeft geen cent of respect bijgedragen maar trok wel God uit de kast om hen te veroordelen. Dit ondanks de massa nooit eerder van deze drie had gehoord voor zij uit de kast kwamen.

God werd als opperrechter opgevoerd. ZHij zou deze drie veroordelen en vervloeken voor het ontkennen van Gods creatie. Ik weet niet of deze drie persoonlijkheden gelovig zijn maar weet wel dat grote groepen transgenders een houvast vinden in het geloof. Waarom niet? Zij hebben ook een ziel die met enige regelmaat geestelijke troost en liefde nodig heeft. Het is geen voorrecht van heteroseksuelen om zaterdagavond en zondagmorgen op hun knietjes te gaan voor vergeving van hun doordeweekse zonden terwijl zij tussen de twee diensten in geen enkele wintiprei overslaan.

Laten wij elkaar niet wijsmaken dat de duivel deze drie tot verwerping van hun mannelijkheid deed besluiten. Een moeder zei eens tegen haar homoseksuele zoon: "Het is de duivel die jou dwingt tot homoseksualiteit omdat hij zelf ook homo is." Zie daar, een godvrezende moeder die homoseksualiteit wijt aan de duivel. Zij vergat echter de uit haar schoot geboren zoon te accepteren met zijn ware aard. Zij had slechts oog voor wat zij en haar omgeving ervan vinden. En dat is niet de acceptatie van haar homoseksuele zoon.

Jackie is een Surinaamse transgender die regelmatig in elkaar werd geslagen door zogenaamd macho heteroseksuele mannen. Er werd jacht gemaakt op Jackie als in middeleeuwse kruistochten tegen ongelovigen. Het zijn deze zelfde macho's die 's nachts het heteroseksuele liefdesnest verlaten om homoseksuele mannen te beminnen.

Juffrouw Jenny kleedde zich zoals Jenny zich voelde. Prachtige lange veelgekleurde rokken deinden mee op de golven van de Surinaamse wind als die het weer op zijn heupen had. Het hoofd strak gebonden met een angisa als wapperende manen in de wind. Juffrouw Jenny werd nageroepen, nagefloten en uitgescholden maar de volgende dag was Jenny de professionele maatschappelijk werker bij Sociale Zaken. Jenny liet zich geestelijk niet kapotmaken door idioten die de wereld slechts inkleuren met witte en zwarte potloden.

Yvanna heeft al heel lang geleden erkend geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Met haar transformatie heeft zij zeker niet de respectloze afvallers belast. Leef en laat leven. Het is nu aan de regering om Yvanna het respect en wettelijk recht te geven waar zij aanspraak op maakt: haar vrouw-zijn. De onzichtbare God zorgt wel voor de rest. Hij schiep de mens immers naar zijnhaar beeld en gelijkenis.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina