Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse wil rust in leger

Bouterse wil rust in leger

12/11/2018 08:07 - Gilliamo Orban

Opperbevelhebber Desi Bouterse tijdens een eerdere ontmoeting met de manschappen.

Opperbevelhebber Desi Bouterse tijdens een eerdere ontmoeting met de manschappen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse wil dat er rust komt binnen het Nationaal Leger. Hij heeft daarom gesproken met officieren en onderofficieren, zeggen bronnen tegen de Ware Tijd. Voor vrijdag stond een ander gesprek op het programma met militairen in de rang van soldaat tot korporaal 1, maar dat is wegens nog onbekende redenen niet doorgegaan.

De president heeft het initiatief genomen naar aanleiding van mogelijke misstanden binnen het leger, zoals door militairen naar voren gebracht op social media. De voormalige kapitein Jermain Day werd in oktober in verband daarmee door de Militaire Politie aangehouden, maar kort daarna op last van de rechter in vrijheid gesteld wegens onrechtmatig handelen van de overheid.

Volgens ingewijden willen de militairen niet meer ingezet worden voor bewaking bij onder meer overheidsgebouwen. "Het gaat om een heel grote groep soldaten die dit werk doet, maar we zijn niet daarvoor in dienst genomen", zegt een bron. De officieren hebben ook gepleit voor een overlegorgaan waar militairen hun klachten kunnen deponeren. "Dat is er nu niet, vandaar dat sommige mannen ervoor hebben gekozen om hun gal te spugen op Facebook."

Daarnaast willen de militairen uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (Fiso). Eerder hebben de douane, politie en brandweer duidelijk gemaakt dat zij niet langer volgens het Fiso betaald willen worden. "Wij en bijvoorbeeld de politie zijn bijzondere ambtenaren en willen de 25 procent salarisverhoging van de ambtenaren niet. Die is erg laag. We wensen 100 procent verhoging te krijgen."

De militairen willen ook een nieuwe bevelhebber. Robert Kartodikromo, die commandant was van de luchtmacht, neemt waar in die functie sinds kolonel Adolf Jardim in november 2017 afzwaaide. Jardim had vanaf augustus 2015 waargenomen als bevelhebber, omdat Ronni Benschop minister van Defensie werd in het kabinet-Bouterse II.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina