Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Kenniseconomie

COMMENTAAR: Kenniseconomie

17/11/2018 12:00

COMMENTAAR: Kenniseconomie

 

PARAMARIBO - DE STUDENTENFLATS DIE zijn opgeleverd zijn zonder meer magnifiek. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft tijdens de oplevering gemeld dat deze gedurfde stap is gezet in een periode waarbij Suriname financieel eigenlijk aan de grond was en nog maar een tiende van de inkomsten uit de piekjaren van de mijnbouw ontving.

Een supertrotse minister van Openbare Werken Transport en Communicatie, Patrick Pengel, gaf aan dat de campus van de University of the West Indies niet kan tippen aan de kwaliteit van onze eigen Anton de Kom Universiteit. Studenten worden er praktisch in de watten gelegd met koele kamers, warm water en allerlei sportfaciliteiten; kortom de beste infrastructuur is er aangelegd.

Het is dan ook van belang dat het geheel blijft bestaan en dat het onderhoud goed ter hand wordt genomen. Als Suriname hebben we daar geen goede ervaringen mee, zo hadden we met de Stichting Machinale Landbouw (SML) eens de meest moderne landbouwfaciliteit van de regio. We weten allemaal wat nu de staat is van het bedrijf.

Verder is het ook belangrijk dat de overheid geld gaat stoppen in het educatieve traject dat studenten doorlopen. Bij de beste campusflats horen ook de beste docenten, de beste bibliotheken en kwalitatief goede opleidingen die allemaal geaccrediteerd zijn door het Nationaal Orgaan Voor Accreditatie, Nova. Daarnaast ook meer studiemogelijkheden en uitwisselingsactiviteiten met andere universiteiten. Zodra die zaken ook aangepakt worden, zal de toegevoegde waarde van flats nog groter zijn.

Als financier en uitvoerder van het project wordt de LR Group aangewezen. Hoefdraad verwees voor verdere details van de leningenovereenkomst naar de website van het Bureau voor de Staatsschuld. Daar zijn twee banken genoemd, een in Italië en een in Israël. Beide leningen hebben een aflossingsvrije periode van samen drie jaar, maar over vijf jaar moet de eerste lening zijn afgelost en de ander over tien jaar. De minister noemde de financieringsvoorwaarden heel soepel en gaf aan dat het naar meer smaakte. Gelijk daarna tekende de overheid voor de tweede fase van het project dat even groot en misschien zelfs groter zal zijn dan deze fase.

In de wereld zijn er verschillende economische stromingen. De een zegt dat in tijden van crisis juist moet worden geïnvesteerd en de ander zegt bestendigen. Maar feit blijft dat leningen met soepele en strenge voorwaarden allemaal terugbetaald moeten worden. Studenten moeten dat beseffen. Voor het rendement wordt deze keer naar hen gekeken. Zij moeten beseffen dat dit een investering in menskracht is; op naar een economie met kennis als exportproduct.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina