Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ghanese koning kan cultureel erfgoed delen

Bezoek Ghanese koning belangrijk voor culturele kennisuitwisseling

21/11/2018 00:38 - Cheflin Paulus

Miriam Mac Intosh, de onderdirecteur van Buitenlandse Zaken, noemt het bezoek van koning Osei Tutu de Tweede 'een historisch moment.'

Miriam Mac Intosh, de onderdirecteur van Buitenlandse Zaken, noemt het bezoek van koning Osei Tutu de Tweede 'een historisch moment.' Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Wij moeten betere banden onderhouden met Afrikaanse landen. Het Afrikaanse continent is in de lift dus wij moeten gebruik maken van de gelegenheid om te kijken op welke manier we duurzame ontwikkelingssamenwerking kunnen bereiken.” Dit zei de onderdirecteur van Buitenlandse Zaken, Miriam Mac Intosh dinsdag tijdens een bijeenkomst van het Nationaal Informatie Instituut op de vraag welke voordelen het bezoek van koning Osei Tutu de Tweede uit Ghana voor Suriname kan hebben.

Ze vindt het bezoek van de koning een gebeurtenis die elke Surinamer van dichtbij moet meemaken. Hij is volgens Mac Intosh een man met vele petten op, die vooral kennis over cultureel erfgoed kan delen met de Surinaamse gemeenschap. Vooral het traditioneel gezag bij de inheemsen en marrons zou goed gebruik kunnen maken van zijn kennis die hij zal delen tijdens een uitwisselingsgesprek zondag. De inheemsen en de marrons zullen alle stamhoofden afvaardigen.

De koning heeft bij geschillen in Ghana enkele traditionele stammen tot verzoening weten te brengen. Zijn ervaringen op dit gebied kunnen als advies dienen bij het oplossen van onmin tussen traditionele stammen. Osei Tutu wordt door ministers en de president in eigen land gewaardeerd. "Hij is één van de meest gerespecteerde chiefs. Goede educatie en gezondheidszorg voor zijn 'volk' staan bij hem hoog aangeschreven. Wij kunnen hiervan veel leren, zegt Mac Intosh.

Wat het bezoek van de koning Suriname kost is nog niet bekend. Volgens Hans Jannash van de Commissie viering 25 november moet het programma van de Ghanese gast nog aangepast worden. Pas na afloop kan met zekerheid een bedrag worden genoemd. De staat dekt de accommodatiekosten voor de koning en negen van de veertig delegatie leden.

Mac Intosh noemt het bezoek van koning Osei Tutu de Tweede "een historisch moment in de geschiedenis van Suriname vanwege zijn internationale rol, vooral binnen het Afrikaans continent."Hij komt op 22 november aan en zal verschillende plaatsen bezoeken en aanwezig zijn bij de onafhankelijkheidsviering. Te zijner tijd komt de minister van Buitenlandse Zaken van Ghana naar Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina