Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘VHP geeft partners dolksteek’

‘VHP geeft partners dolksteek’

27/11/2018 08:07 - Ivan Cairo

Dayanand Dwarka, lid van de Politieke Raad van de VHP.

Dayanand Dwarka, lid van de Politieke Raad van de VHP. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De VHP geeft partners, waaronder voormalig coalitiegenoot NPS, “een dolksteek in de rug”, vindt Dayanand Dwarka, lid van de Politieke Raad van de VHP. Dat doet zijn partij door geen afstand te nemen van de poging van de regering om de kieswetgeving zodanig te wijzigen, dat deze wijzigingen al bij de verkiezingen van 2020 gelden. Dwarka: “Deze VHP herken ik niet.”

Hij ontkomt niet aan de indruk dat de VHP-leiding geheime afspraken heeft met de NDP. Dwarka doelt op het vormen van een regering na de verkiezingen van 2020. Volgens hem wordt nu publiekelijk de schijn opgehouden dat de VHP en NDP elkaar niet lusten, wat na de verkiezingen zal veranderen. De VHP schijnt, aldus Dwarka, bereid te zijn om ter wille van politieke macht en tegen elke prijs haar decennialang gekoesterde normen, waarden en principes overboord te gooien.

Dwarka is teleurgesteld. "Als kritische VHP'er en kritische burger kom ik er niet onderuit de rol van de VHP hierbij aan te geven. Ik kan het niet over m'n hart krijgen dat ik hierover zwijg." Dwarka vraagt zich af wat de verborgen agenda van de VHP is. De wijziging van de kieswetgeving houdt onder meer in dat pre-electorale combinaties worden verboden.

Maar de VHP heeft, aldus Dwarka, vanaf de introductie van het algemeen kiesrecht in combinatieverband deelgenomen aan verkiezingen of regeringen geformeerd. "Dit gaat helemaal verkeerd. Ik ben zeer ontstemd en teleurgesteld in de houding van de VHP. Ik vraag mij af welk belang de partij aan het dienen is aan de vooravond van haar zeventigjarig bestaan in januari aanstaande."

Aangezien er grote ontevredenheid is over de wijze waarop de NDP het land bestuurt, zou de VHP, volgens Dwarka, beter het volksbelang dienen door met andere politieke partijen te bundelen. De mogelijkheid om via een stembusuitslag van de NDP af te komen, wordt de samenleving met de beoogde wetswijziging ontnomen, vindt het VHP-lid.

Hij merkt op dat John Krishnadat die jarenlang verkiezingspeilingen heeft gehouden, destijds heeft geanalyseerd, dat zolang de drie grootste etnische groepen -javanen, hindostanen en creolen- politiek samenbundelen, de kans dat de NDP op eigen houtje aan de macht zou kunnen komen, heel klein was. Pas in 2010 kwam hier verandering in.

"De NDP heeft behoorlijk geleden onder de combinatievorming en het was te verwachten dat wanneer ze de gelegenheid zouden krijgen dit te torpederen, ze dat zouden doen", aldus de VHP'er. Hij neemt het de NDP "helemaal niet kwalijk dat ze met deze zet zijn gekomen". Hij noemt het een "meesterlijke zet" van de NDP. Maar hij neemt het andere politieke partijen die daaraan zullen meewerken, wel hoogst kwalijk. Vooral de VHP die jarenlang heeft geprofiteerd van combinatievorming.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina