Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Inburgering!

COLUMN: Inburgering!

04/12/2018 14:00

COLUMN: Inburgering!

Gerold Rozenblad  

Ro Hooghart heeft onlangs bij het naturaliseren van enkele buitenlanders in de Nationale Assemblee, een pleidooi gehouden voor het hanteren van het Sranantongo bij inburgeren van nieuwe landgenoten. Dat is voor zover het ooit komt tot een daadwerkelijk inburgeringsproces, want los van wat opmerkingen hier en daar, is nooit echt werk gemaakt van het werkelijk doen inburgeren van nieuwe landgenoten. En mocht er dan toch een taal moet worden gehanteerd, dan brak Hooghart een lans voor het Sranantongo. De woorden van de parlementariër gingen verloren. Ook bij mij. Tot zaterdag dan.

Ik kon het niet langer uitstellen. Het pvc-pasje was driekwart doorgescheurd en werd maanden deels ook vastgehouden door tape die ik aan de achterkant had aangebracht. Met dank aan CBB die ons in de gelegenheid stelt om ook zaterdag deze verplichtingen na te komen, dacht ik: 'vroeg in, vroeg uit', en meldde mij iets voor zeven uur in de morgen. Maar het ingehuurde 'security'-bedrijf schijnt een bijzondere voorliefde te hebben voor uit het buitenland afkomstige personen. Prijzenswaardig, komt het eerst in mij op, ook al fluistert een hardnekkig duveltje dat dit mogelijk te maken heeft met beloningsverschillen tussen hen en Surinamers. Bewijzen heb ik niet, zelfs geen aanwijzingen, dus laat ik het bij de opvallende constatering.

De daarmee gepaard gaande klucht begon al bij de poort, waar de portier na een aantal gesprekspogingen in onvervalst Engels verklaarde dat om acht uur de dienst aanvangt. Het zou van kwaad tot erger worden. Het begon met twee dames, die met een zondagse smoel dachten alvast voorin te staan, geen acht slaand op al de mensen die er voor hen waren. Gegrom natuurlijk van mij en andere 'vroegkomers' tot iemand het voortouw nam en de orde herstelde, waardoor toch iets van een rechtvaardige rij werd gevormd. Toen verscheen plots de security. Alleen de man die van vermoedelijk Haïtiaanse afkomst was, mompelde toen hij gewezen werd op het gebrek aan orde, iets en maakte zich uit de voeten. Om vervangen te worden door twee anderen, die ik in de tijd die ik er doorbracht geen woord heb horen uitbrengen.

Aan de beurt gekomen, bleek dat ik vanwege de beschadiging, binnen tien SRD moest betalen. Daar was een struise mevrouw, in gebarentaal de orde aan het handhaven. Tot op het punt waar niet-begrijpende bezoekers bij de schouders werden gepakt en opgesteld, zoals goed was. Een meneer keek geërgerd, maar onderging de aanpak, want de vrouw is zo stevig gebouwd dat de 'security' op haar trui best een uitroepteken verdiende. Je zou willen lachen, maar aangezien ik mijn ontbijt had laten schieten om op tijd te zijn, lag dat gedoe mij zwaar op de maag en ontstak ik in steeds heviger wordende ergernis.

Ach, ze deden hun best, maar op een goed moment vroeg ik mij af of wij burgers hierop onthaald moeten worden. Ook of de mensen die niet anders zijn dan economische vluchtelingen en op een eerlijke manier hun brood willen verdienen, niet beschermd moeten worden. Je kan het CBB verwijten of het securitybedrijf gispen, maar uiteindelijk kom je toch tot de vraag wanneer wij een keer zullen ophouden mensen, die nog geen vijf verstaanbare woorden aan elkaar kunnen rijgen, verblijfsvergunningen te verlenen en te naturaliseren.

Bij de volgende naturalisatie zullen weer gelegenheidsopmerkingen worden gemaakt. Ondertussen zitten wij opgescheept met steeds meer ingezetenen en nieuwe Surinamers met wie basale communicatie een probleem blijkt te zijn. En Ro, je hebt gelijk. Ik had niet de rode loper verwacht. Maar ten minste Sranantongo had de boel daar zeker geholpen. Zeker bij het CBB!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina