Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mi no ben wan sutu, na gewoon a gon go af’

‘Mi no ben wan sutu, na gewoon a gon go af’

04/12/2018 20:51 - Van onze redactie

‘Mi no ben wan sutu, na gewoon a gon go af’

 

PARAMARIBO - De verklaring van verdachte Melvin A. zorgde maandag in de rechtszaal voor enige verbijstering bij het publiek. Hij gaf uitgebreid uitleg aan rechter Ingrid Lachitjaran en officier van justitie Shanta Mahadew. Hij wees onder meer het brein achter het plan aan. “Ik heb niet geschoten, Dion heeft dat gedaan. Ik heb niets gevonden en niets genomen”, zei Melvin A. meerdere malen op vragen van advocaat Frank Truideman.

Hij staat samen met Milton F., Dion B., Jurven B., Clyde H., Milton V. en Virbian W. terecht voor de spraakmakende moordzaak die op 7 juni is gepleegd op de weg naar Kraka. De twintigjarige Zillavana Mangkoeredjo en de 56-jarige Isaak Poetisi kwamen daarbij om het leven, nadat het voertuig waarin ze zaten was beschoten nabij de Sabakoebrug. Melvin A werd zowel als verdachte en als getuige gehoord. Hetzelfde gebeurde met medeverdachte Dion B.

Melvin A verklaarde dat er vooraf geen plan was om een beroving te plegen. De afspraak was dat hij samen met Dion B in het binnenland zou gaan werken voor Milton F. Maar daar kwam plotseling verandering in toen de mannen onderweg waren naar het binnenland. Dion B en Melvin A wijzen beiden medeverdachte Milton F aan als het brein achter de beroving.

Hij zou het duo hebben voorgehouden dat de mensen die in het beschoten voertuig zaten hem ruim zeven kilo goud moesten betalen, maar hem steeds aan het lijntje hebben gehouden. Daar kreeg hij genoeg van."A man ede benweri, want hij wilde zijn geld", verklaarden de mannen. Het tweetal beweert dat ze onder druk zijn gezet om de auto onderweg te stoppen. Ook zouden ze een verdovende drank hebben gehad van Milton F.

"Hij belde me op en begon op boze toon te praten. Het was een opdracht dat we de auto moesten tegenhouden. Ik heb hem vertrouwd en nu zit ik in de problemen om hem", zei Melvin A. Hij zou de twee mannen op de locatie hebben afgezet, gaf hen een five shooter en revolver en vertrok. Via de telefoon werd hen opgedragen wat ze moesten doen. Melvin A barricadeerde de weg met een auto die hij van Milton F had gekregen, stapte uit en wenkte de auto waarin de slachtoffers zaten om te stoppen.

Nog voordat het voertuig helemaal tot stilstand kwam, loste Dion B het eerste schot. "Ik had een pistool bij mij, maar ik heb niet geschoten. Dion heeft dat gedaan. Ik zag een man uit de auto vallen en ik raakte in paniek toen ik zoveel bloed zag", vertelde Melvin A. Bijna dezelfde verklaring had Dion B, maar hij ontkent het tweede schot te hebben gelost. Hij wilde niet schieten, zegt hij. "Mi no ben de bij.A no mi ben wani sutu, na gewoon a gon go af. Ik weet niet om te gaan met een geweer", riep Dion B.

Ook deze verdachte beweert dat hij in de war is geraakt na het geval. De mannen verplaatsten zich hierna naar Colakreek. Milton F zou ze daar tot rust hebben gebracht. "Hij zei ons dat we ons niet druk hoefden te maken en dat hij alles zou opruimen via zijn advocaten en vrienden bij de politie", verklaarde Melvin A.

Milton V en Jurven B zijn maandag in voorlopige vrijheid gesteld. Rechter Lachitjaran vindt het niet nodig om deze verdachten langer in de gevangenis te houden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina