Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Situatie nog steeds zorgwekkend

Screeningproject baarmoederhals naar Wanica

04/12/2018 16:57 - Merredith Bruce

Screeningproject baarmoederhals naar Wanica

 

PARAMARIBO - In Suriname sterven per jaar tussen de 25 en 35 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Volgens Stichting Lobi Health Centre een zorgelijke situatie omdat de ziekte voorkomen kan worden als er preventief onderzoek wordt gedaan. Om deze bewustwording algemeen bij te brengen is de stichting vorig jaar met financiële ondersteuning van de Paho een pilotproject begonnen voor baarmoederhalsonderzoek.

Vanaf dit weekend is Wanica aan de beurt. Omar Overman, woordvoerder van de stichting, zegt desgevraagd dat er in Saramacca ruim 1.500 vrouwen zijn onderzocht van wie er bij iets meer dan honderd afwijkingen zijn geconstateerd. Die zijn doorverwezen naar de specialist voor verder onderzoek. De organisatie streeft ernaar om in Wanica 80 procent van de vrouwen (tussen 30 en 49 jaar) te bereiken over een periode van twee jaar.

Er worden bij de screening twee methodes toegepast. Bij de ene wordt de baarmoederwand gekleurd met azijnoplossing of jodium om het weefsel goed te kunnen beoordelen. Deze methode wordt volgens Overman veelal bij jonge vrouwen toegepast. De andere methode is de PAP-test of uitstrijkje waarbij er cellen worden afgenomen van het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. Daarna wordt in het laboratorium onderzocht of de cellen afwijken van normale cellen.

Overman legt uit dat deze methode veelal bij vrouwen boven de vijftig jaar wordt toegepast. Het baarmoederhalskanker probleem in Suriname behoeft volgens de stichting speciale aandacht. Uit cijfers van haar Nationaal Kankerplan 2018-2028 blijkt dat op jaarbasis tussen de zestig en zeventig nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden ontdekt. Van het aantal nieuwe gevallen dat bijkomt is bijna 50 procent jonger dan vijftig jaar en 80 procent gaat in een te laat stadium naar de specialist, waardoor de overlevingskansen erg laag zijn.

Voorafgaand aan de screening wordt er een intakegesprek gevoerd met de vrouwen. "We vragen bijvoorbeeld wat de aanleiding is voor het onderzoek, of de persoon al eerder onderzoek heeft gedaan en zo niet wat de mogelijke obstakels zijn geweest om dat niet te doen." Hij vertelt dat er ook gevallen zijn waarbij mannen niet graag willen dat hun vrouw zo een onderzoek doet. "Omdat het idee leeft dat alleen wanneer je uitloopt je baarmoederhalskanker kunt oplopen."

Het hpv-virus (humaan papillomavirus, ...red.) dat wereldwijd 70 procent van alle baarmoederhalskankergevallen veroorzaakt, wordt verspreid door seksueel contact. Overman legt uit dat het ook kan zijn dat een vrouw een partner neemt die eerder meerdere sekspartners heeft gehad en zo het virus kan oplopen.

De informatie die in het voorgesprek vrijkomt, wordt meegenomen om beleid te maken. Het is volgens Overman de bedoeling dat er in alle districten een screening wordt gedaan om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken. De screening in Wanicabegint zaterdag aan de Kwattaweg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina