Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinamer uitgeleverd aan de VS

Surinamer uitgeleverd aan de VS

05/12/2018 00:04 - Van onze redactie

Surinamer uitgeleverd aan de VS

 

PARAMARIBO - De Surinamer Steven Antonius is eind vorige week samen met een Guyanees en een Colombiaan vanuit Jamaica gedeporteerd naar de VS. Dat land verdenkt het trio van grootschalige export van coke naar dat land, of de poging daartoe en vroeg om hun uitlevering. Antonius, Servington ‘Big Head’ Lovell en Agimero Zapata Castro werden eind oktober op Jamaica aangehouden toen zij op de luchthaven uit het vliegtuig stapten.

De aanhouding was het resultaat van samenwerking tussen de autoriteiten van de VS, Suriname, Guyana en Jamaica. De Columbiaan, die in Guyana woont en Lovell waren reeds lang in het vizier van de lokale autoriteiten, terwijl Antonius die geïdentificeerd werd als de rechterhand van Castro en vertrouwensman in Suriname, hier vrij onopvallend was. In het weekend hebben Guyanese autoriteiten zich toegang verschaft tot niet alleen woningen van Lovell, die eigenaar is van het bekende Tower Hotel in Guyana, maar ook postbussen opengebroken op zoek naar bewijs.

Een Surinaamse deskundige sluit niet uit dat in Suriname hetzelfde gebeurt, op zoek naar belastende omstandigheden voor Antonius. Het is verwachtbaar dat de Amerikanen ook aan Suriname het verzoek zullen doen om het onderzoek verder voort te zetten. Het trio wordt ervan verdacht grootschalig bezig te zijn geweest en daarom de landen uit voorzichtigheid besloten hebben hen te laten berechten door de VS, waar zij ook hun straf zullen uitzitten. Dezelfde strategie werd toegepast tegen de beruchte Roger Khan die eveneens in een hinderlaag liep die hem richting het Amerikaans gerecht voerde.

Het trio wordt onder andere de smokkel van 624 kilo coke via de Azoren naar Nederland in de schoenen geschoven. De Columbiaan wordt gezien als de spil in het geheel, omdat hij de coordinatie had van het distribueren van coke in de regio en ook Suriname via boten en semi duikboten. Antonius zou de man zijn die lokaal zaken voor hem afhandelde, onder andere het innen van geld. Naar verluidt heeft geen van de drie verdachten zich verzet tegen hun uitlevering.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina