Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Naarendorp moet niet bij kantonrechter’

‘Naarendorp moet niet bij kantonrechter’

11/12/2018 09:14 - Ivan Cairo

‘Naarendorp moet niet bij kantonrechter’

 

PARAMARIBO - Harvey Naarendorp, ex-minister en verdachte in het Decemberstrafproces, moet niet voor de kantonrechter gedaagd worden. Als gewezen ambtsdrager zou hij door het Hof van Justitie berecht moeten worden. Dat vindt Irvin Kanhai, raadsman van Naarendorp. Elf jaar nadat de zaak tegen andere verdachten is begonnen, werd maandag de strafzaak tegen Naarendorp voor het eerst voorgebracht. Ook tegen diens ex-collega John Hardjoprajitno is de strafzaak maandag begonnen.

Direct nadat het onderzoek ter terechtzitting werd geopend is deze verdaagd, omdat Kanhai "een voorbehoud" wilde maken. Aan Naarendorp die zelf niet aanwezig was, is verstek verleend. Kanhai zegt dat hij bezwaren zal opwerpen wanneer de zitting donderdag wordt hervat. 

Tegenover journalisten wilde de strafpleiter daarover niet verder uitweiden. Het enige concrete dat hij zei, is dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn vervolgingsrecht heeft verspeeld. Het OM heeft volgens hem "een onjuiste forumkeuze" gedaan waar de zaak voor te brengen nadat het gerechtelijk vooronderzoek was afgesloten.

Naarendorp wordt verdacht van een strafbaar feit dat hij zou hebben gepleegd toen hij minister was. Hij vindt dat hij voor het Hof van Justitie had moeten worden gedaagd, suggereerde hij eind november tegen de Ware Tijd: "…er zijn regels voor politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers. Er is uitgebreide wetgeving daarover waarin procedures zijn vastgelegd en ik weet niet waarom dit niet is aangehouden."

De ex-minister wordt onder andere moord en medeplichtigheid aan moord op vijftien personen op 8 december 1982 verweten door het Openbaar Ministerie. Astrid Niamat treedt in deze zaak op als officier van justitie en Alida Johanns is de kantonrechter. Van alle verdachten moesten alleen Naarendorp, Hardjoprajitno en Badressein Sital nog voor de rechter verschijnen.

Omdat zij ten tijde van de moorden minister waren, dient hun zaak bij de burgerrechter te worden voorgebracht. Alle overige verdachten staan terecht bij de Krijgsraad. Sital is intussen overleden en Hardjoprajitno woont in Nederland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina