Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Decembermoorden te ingewikkeld voor rechters’

‘Decembermoorden te ingewikkeld voor rechterlijke macht’

13/12/2018 22:28 - Jason Pinas

Humphrey Jeroe (l), voorzitter van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek geweld, en parlementariër Melvin Bouva bij de gedenkwandeling op het Pad van Verzoening.

Humphrey Jeroe (l), voorzitter van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek geweld, en parlementariër Melvin Bouva bij de gedenkwandeling op het Pad van Verzoening. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Vanuit alle delen van de gemeenschap, wordt er met veel belangstelling gekeken naar de ontwikkelingen in het 8 Decemberstrafproces. In deze zaak die nu voor uitspraak staat bij de krijgsraad, is Desi Bouterse aangemerkt als hoofdverdachte. Hij krijgt twintig jaar gevangenisstraf, indien de rechters meegaan met het voorstel van de auditeur-militair.

Er is echter nog veel te doen, vindt Melvin Bouva, vicevoorzitter van het parlement. De NDP-parlementariër liet zaterdag bij de gedenkwandeling op het Pad van Verzoening, duidelijk merken dat hij nog steeds geen voorstaander is van het 8 Decemberstrafproces. Een eventuele uitspraak in het nadeel van Bouterse, ziet Bouva meer als vergelding dan wat anders.

In gesprek met de redactie zegt hij dat het rechtsproces, anders dan wordt beoogd, de gemeenschap verder uit elkaar trekt. De parlementariër, één van de initiatiefnemers van de Amnestiewet, zegt dat deze zaak te ingewikkeld is voor de rechterlijke macht om de juiste oplossing te vinden. Waarheidsvinding is zijns inziens daarom de "perfecte manier" om deze zaak af te doen.

Bouva heeft er geen vrede mee dat de krijgsraad de Amnestiewet van 2012 heeft verworpen en het rechtsproces voortzet. Volgens hem is de rechterlijke macht hiermee een stap te ver gegaan. "Wet is wet en als het hoogste college van staat op basis van zijn grondwettelijke bevoegdheid een wet heeft aangenomen, dan dient dat gerespecteerd te worden", benadrukt Bouva. 

Op de vraag of hij het normaal vindt dat een lopend proces wordt stopgezet met een pas goedgekeurde Amnestiewet, vraagt de parlementariër retorisch: "Wat is amnestie?" Hij ziet het doordrukken van het rechtsproces meer als een poging om Bouterse als politieke leider uit te schakelen. Bouva vindt dat een rechtsproces geen garantie biedt voor echte waarheidsvinding.

Volgens hem is een rapport dat is voortgekomen uit de nationale conferentie 'Waarheid en gerechtigheid: op zoek naar verzoening in Suriname', duidelijk daarover. De verschillende partijen waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Surinaamse regering en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, hebben in het eindverslag besloten om via een waarheidscommissie partijen bij elkaar te brengen. 

"Het Openbaar Ministerie is niet uitgerust voor die taak vanwege het feit dat zijn taakuitoefening een sterk formeel karakter draagt en meer betrokken is bij het procedurele element in de aanwijzing van een schuldige aan een strafbaar feit. Naar uit signalen vanuit de gemeenschap blijkt, ontbreekt het vertrouwen in de instanties die met rechtshandhaving zijn belast, het OM en de politie geheel ook. Naar algemeen bekend is, kan de rechterlijke macht onder sterke politieke druk geplaatst worden", aldus een passage uit het rapport.

Volgens Bouva is er om politieke redenen afgeweken van dit proces dat in 1998 al was ingezet. Bouva: "Met de wijziging van de Amnestiewet in 2012, is er opnieuw een poging gedaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina