Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Landmacht dringend toe aan automatisering

Landmacht Nationaal Leger dringend toe aan automatisering

13/12/2018 06:51 - Merredith Bruce

Luitenant David Ronde, coördinator van de ICT-afdeling bij de Landmacht, had de eer om Clyde Ford (rechts) zijn diploma te overhandigen.

Luitenant David Ronde, coördinator van de ICT-afdeling bij de Landmacht, had de eer om Clyde Ford (rechts) zijn diploma te overhandigen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Landmacht, de grootste eenheid van het Nationaal Leger, is dringend toe aan digitalisering en automatisering. Doordat de administratie volledig handmatig wordt gedaan en afdelingen niet zijn geautomatiseerd, duurt het dagen tot zelfs weken voordat documenten, zoals verlofaanvragen, in behandeling worden genomen.

Dat kwam woensdag naar voren tijdens de afstudeerpresentatie van Clyde Ford van de bacheloropleiding ICT bij het Polytechnic College. Ford is als opgeleid officier Administratie en Logistiek betrokken bij het Nationaal Leger en heeft tijdens zijn stageperiode van dichtbij meegemaakt wat de impact is van het handmatig werken. "Het zorgt voor enorme stagnatie en frustratie, want we leven in een digitaal tijdperk."

De gang van zaken was voor hem reden om onderzoek te doen naar het automatiseren en digitaliseren van de administratieve en logistieke processen bij de Landmacht. Ford gaf met een visuele presentatie een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Zo passeert een aanvraag voor bijvoorbeeld verlof of een werkgeversverklaring een aantal schakels voordat het stuk komt bij de afdeling die een besluit moet nemen. "Het is een lijdensweg."

Het Leger telt ruim vierduizend medewerkers van wie ruim vijftienhonderd bij de Landmacht. Ford stelt dat vanwege de onoverzichtelijkheid er ook geen beeld is welke aanvragen prioriteit genieten. Een andere tekortkoming is dat de afdelingen die betrokken zijn bij de afhandeling van verzoeken geen computer hebben, maar een typemachine.

Het onderzoeksdocument van Ford is tevens een adviesrapport aan het Nationaal Leger om de situatie te verbeteren. Dit kan volgens hem alleen via een Management Informatiesysteem, ofwel centraal geautomatiseerde gegevensopslag. Er is nu al een databeheersysteem, maar dat moet nog worden doorgevoerd.

Een ICT-deskundige die als toehoorder aanwezig was, stelde dat er zeker een half miljoen US dollar nodig zal zijn om het bestaande systeem te veranderen. Het gaat om aanschaf van apparatuur en kosten voor de invoering. Ook de overige afdelingen van het leger - Luchtmacht, Militaire Politie en Marine - hebben geen geautomatiseerd systeem. Het adviesrapport zal doorgeleid worden naar het ministerie van Defensie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina