Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Klassiek kerstconcert goed ontvangen

Klassiek kerstconcert goed ontvangen

24/12/2018 18:32 - Tascha Samuel

Het gelegenheidsstrijkkwintet dat samen met sopraan Liesbeth Peroti een  live concert gaf in de Hervormde Kerk.

Het gelegenheidsstrijkkwintet dat samen met sopraan Liesbeth Peroti een live concert gaf in de Hervormde Kerk. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - "Ik mis dit echt. Het is fijn om thuis of in een auto te luisteren naar een cd, maar een echt liveconcert, dat is toch veel prettiger. Je ademt dan de sfeer, je ervaart de expressie van de artiesten en je deelt de ervaring met het publiek”, zegt Jerome Mendes. Hij heeft zaterdag enorm genoten van het klassieke kerstconcert met het gelegenheidsstrijkkwintet en sopraan Lisibeti (Liesbeth Peroti) dat werd gehouden in de sfeervolle Hervormde Kerk op het Kerkplein.

De aanwezigen konden bijna anderhalf uur onafgebroken genieten van een repertoire dat varieerde van oude Europese volksklassiekers tot muziek van Surinaamse componisten als Albert Bergen, Alberto Gemerts en een tekst van Gili Creebsburg. Het orkest bestaat uit Eva Decaluwe (cello/piano), violisten Elke van Lerberghe, Leen Jansen, Leen Broekaert en dirigent tevens leider van de groep Wouter Vanabeele. Het publiek geniet zichtbaar en applaudisseert na elk nummer.

Het concert gaat van start met het traditionele Koerdisch volkslied, opgevolgd door het Catalaanse kerstlied 'El cant dels ocells' en andere nummers. Het repertoire is een reis rond de wereld. Met 'Switi Nyunsu' van Alberto Gemerts is er direct een moment van herkenning. Opmerkelijk is dat bij veel van de nummers er ook getokkeld wordt met de vingers op de instrumenten naast het strijken met de strijkstok.

"Dit is zoals Surinaamse klassieke muziek moet klinken. Gewone bekende nummers die bewerkt worden voor een strijkkwintet. Wie had ooit gedacht dat je 'Glori fu Kresneti' op zo een unieke manier kon arrangeren, het is anders en toch herkenbaar. Geweldig hoor", zegt Millete Ernhart.

Lisibeti komt op het podium in een zwarte jurk met een cape die gevoerd is met rood en een grote witte bloem op de rechterschouder. "Wauw, wat een stem", klinkt het helemaal geïmponeerd. Inderdaad: Lisibeti is in haar element en haar stem is in optima forma. Zij klinkt als een ariakoningin die delicaat en op koninklijke wijze de prachtige klassiekers presenteert. Haar nummers variëren van diepe intense spirituals zoals 'Ride on King Jesus' en 'Go tell it on the mountain' tot herkenbare klassiekers zoals 'The First Noel' en 'Oh Holy Night'.

Zij presenteerde enkele van haar nummers met het kwintet en sommige met pianist Jair Konter. Het concert is bijna 'te snel' voorbij als het kwintet 'Wan bun nyun yari' (Alberto Gemerts) inzet en het publiek wordt uitgenodigd om mee te zingen. "Ik hoop dat we volgend jaar meer klassieke concerten krijgen. De groep liefhebbers is misschien niet supergroot, maar er zijn genoeg mensen die deze muziek kunnen waarderen", zegt Jose Gerjass lachend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen