Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebruiksaanwijzing geeft veilig gevoel

Vermelden van gebruik medicatie geeft gevoel van veiligheid

31/12/2018 00:04 - Jason Pinas

Vermelden van gebruik medicatie geeft gevoel van veiligheid

 

PARAMARIBO - Niet altijd wordt de gebruiksaanwijzing van medicatie vermeld op de verpakking. Sommige mensen die een bepaald medicijn eerder hebben gebruikt, maken zich geen zorgen of de gebruiksaanwijzing er wel of niet staat, terwijl anderen zich er wel druk om maken.

Een bezorgde burger uit haar frustratie tegenover de krant: "Ik had mijn dokter al gevraagd waarom de gebruiksaanwijzing wordt weggelaten. Laatst heb ik een medicijn gehad en was bang om het te gebruiken omdat er slechts 'gebruik bekend' op stond. Ik ging toen hiermee naar mijn arts, want ik was bang. Stel je eens voor", vertelt ze.

De krant vroeg Irvin Jong A Liem, voorzitter van de Vereniging van Apothekers in Suriname waarom medicatie niet altijd wordt voorzien van een gebruiksaanwijzing. "Momenteel wordt er op het etiket vermeld 'gebruik bekend' of 'gebruik volgens de aanwijzingen van de arts', indien de arts op het recept als gebruik 'uc' vermeldt", zegt Jong A Liem. Uc staat voor 'Usus cognitus' en dat betekent 'gebruik bekend'.

Volgens de apotheker wordt op het etiket vermeld wat de arts doorgeeft op het recept. Indien een patiënt niet goed geluisterd heeft, of niet alles goed heeft begrepen, kan de apotheek besluiten om het gebruik niet te vermelden. De cliënt of patiënt zal dan opnieuw contact moeten maken met de arts om naar het gebruik te vragen. Voor zover Jong A Liem weet, wordt in Nederland en andere landen de vermelding "gebruik bekend" niet meer toegepast.

Suriname zou dit voorbeeld moeten volgen en - ondanks uitleg van de arts - op de verpakking moeten aangeven hoe het geneesmiddel gebruikt dient te worden. "Indien er 'gebruik bekend' staat, kunnen we aan de cliënt vragen of hij weet hoe het moet. Een arts telefonisch bereiken lukt ook niet altijd snel. Soms vraagt de apotheek het gebruik na, anders informeert de cliënt zelf", schetst de apotheker een beeld van de realiteit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina