Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse maakt pg tot zondebok om artikel 148

Bouterse maakt pg tot zondebok om berucht artikel 148

09/01/2019 15:47 - Van onze redactie

President Desi Bouterse heeft geen vertrouwen meer in pg Roy Baidjnath Panday (r).

President Desi Bouterse heeft geen vertrouwen meer in pg Roy Baidjnath Panday (r). Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het inzetten van grondwetsartikel 148 in het 8 Decemberstrafproces zou zijn ingegeven door procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Dit zei president Bouterse, hoofdverdachte in het proces, dinsdag op een persconferentie. Hij zou hebben gezegd dat het staatshoofd het grondwetsartikel kon gebruiken om hem - pg - een opening te bieden het 8 Decemberstrafproces stop te zetten.

Het had Bouterse verbaasd om een week later te vernemen dat de procureur-generaal naar de auditeur-militair was gegaan om allerlei andere zaken voor te houden. "Als ik het vertrouwen in de pg opzeg is het leiden in last. Ik heb geen respect voor dit soort mensen." De pg wil tegenover de krant nog niet reageren op wat de president gezegd heeft. Hij wil de uitspraken eerst zelf beluisteren.

Volgens Bouterse is de echte pg nog in leven onder wiens leiding toen een onderzoek was gestart over de 8-decembergebeurtenissen. "De echte, echte pg leeft nog. De echte nationalist, geen leugenaar en geen pajongwaaier. Als je al deze zaken er buiten heb gelaten hoe ga je een verdachte veroordelen? De dingen moeten er zijn om iemand te veroordelen."

Bouterse: "Waarom zeg ik echte pg? Als mensen geen respect hebben voor zichzelf, kan ik er niets aan doen. De huidige pg heeft gezegd dat het 8 Decemberstrafproces zou worden beëindigd. Volgens de president is nu meer dan ooit duidelijk dat het een politiek proces is. "Men wil Bouterse een proces aan zijn broek smeren. Al jaren wordt 8 december gebruikt als de algemene vrije en geheime verkiezingen naderen. Wij hebben voldoende grijze massa gekregen om na te denken."

Nederland heeft alle informatie en heeft het hele scenario gedraaid, zei Bouterse. Nu zou dat land de informatie niet ter beschikking te willen stellen. "De informatie wordt bewaard voor zestig jaar. Het zogenaamde onderzoek van deze club is 23 jaar geleden begonnen."

Bouterse zegt 'dezelfde dag toen het dubieuze rapport is uitgebracht' om een onderzoek gevraagd te hebben. "Niet 23 jaar later, maar terstond heb ik erom gevraagd." Het rapport is toen gestuurd naar justitie en het Openbaar Ministerie. "Een van de rapporten heb ik gezet in de kluis van De Surinaamse Bank." Toch blijkt dat het rapport uit de kluis is verdwenen.

Het team dat het onderzoek toen gedaan heeft is nog in leven sprak Bouterse. Ook pater Toon te Dorsthorst die de herdenkingsdienst van de 8-Decemberslachtoffers jaarlijks leidt, kreeg een veeg uit de pan van Bouterse. Het staatshoofd zegt dat de pater leugens verkondigt. "Touwtjie zou zeggen: "gewoon ye knapu e l'lei."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina