Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belfort verfoeit uitspraken president

Belfort verfoeit uitspraken president

10/01/2019 18:03 - Ivan Cairo en Naomi Hoever

Edward Belfort.

Edward Belfort. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Edward Belfort, ex-minister van Justitie en Politie, heeft met verbazing de aanval aangehoord van president Bouterse op procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. Tijdens de persconferentie dinsdag op het presidentieel paleis zei het staatshoofd geen respect te hebben voor mensen als de huidige pg. De vervolgingsbaas zou hem hebben voorgehouden dat hij het 8 Decemberstrafproces zou kunnen stopzetten.

Achteraf zou de pg aan de auditeur-militair andere zaken hebben voorgehouden. Althans, dat beweert president Bouterse. Op Radio ABC ontkende Baidjnath-Panday woensdag dat het idee om artikel 148 van de Grondwet in te zetten van hem afkomstig is. "Absoluut niet! Neemt u van mij aan dat het niet door mij is bedacht om Artikel 148 in te zetten."

Dit wordt tegenover de Ware Tijd  bevestigd door een functionaris in kringen rond de president. Deze persoon geeft op basis van anonimiteit aan dat de pg in deze kwestie de waarheid spreekt.

Baidjnath Panday zei ook tegen Radio ABC dat de president zelf moet toelichten of hij nog geloof heeft in de pg of niet. "Ik doe mijn constitutioneel werk. Dat is het belangrijkste voor mij. Ik moet zorgdragen dat er een opsporing komt naar strafbare feiten. Als er onderzoek is gedaan en resultaat is gegenereerd, moeten wij het succesvol kunnen dagvaarden", legde hij uit.

"Het is verfoeilijk!" reageert Belfort op de presidentiële uithaal naar de pg. De ex-bewindsman zegt dat sinds de strafeis tegen hoofdverdachte Bouterse bekend is, er 'dreigementen' door de president worden geuit naar de pg. "A sani di de na kakafowru ede fayawatra sa puru en", was de boodschap van het staatshoofd naar het Openbaar Ministerie in juli 2017 tijdens een meeting in Ocer en bij de viering van dertig jaar NDP in Para.

Ook de brief waarin Bouterse, eveneens in juli 2017, het vertrouwen in de pg opzegt, ziet Belfort als een dreigement. Hij wijst erop dat het hoofd van de vervolging en de plaatsvervangende leden voor het leven worden benoemd. Het staatshoofd kan een pg benoemen, maar die niet ontslaan.

Het verhaal over het dossier dat uit de kluis van De Surinaamsche Bank is verdwenen, had Bouterse volgens Belfort in de rechtszaal op de mouw moeten spelden. "Wij wachten de rechtszaak af. Bouterse is evenveel mens als alle andere burgers in het land."  

De uitlatingen van de president zijn bedoeld om de reputatie van de pg te schaden, hem te beledigen en zijn waardigheid aan te tasten. Dat vinden politieke partij DA'91 en mensenrechtenorganisatie Stichting 8 december 1982. Volgens stichtingsvoorzitter Sunil Oemrawsingh zullen "zulke en andere aanvallen op de rechtsgang en rechterlijke macht als geheel blijven komen uit de hoek van de verdachten".

De wijze waarop Bouterse dinsdag naar de pg heeft uitgehaald is voor DA'91 het zoveelste bewijs van zijn "ernstige ongeschiktheid om op waardige wijze invulling te geven aan de functie van president". "De president schroomde niet om zich te bedienen van leugens, misleiding en verdraaiing van feiten. Hij die het respect voor onze instituten zou moeten uitdragen en verpersoonlijken, tastte openlijk de waardigheid van de pg en van onze totale rechterlijke macht aan."

Bouterse wordt opgeroepen om zijn excuses publiekelijk aan te bieden aan de pg en de totale rechterlijke macht en ook aan de Surinaamse samenleving "voor dit bestuurlijk wangedrag".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen