Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Openheid

COMMENTAAR: Openheid

10/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Openheid

 

PRESIDENT DESI BOUTERSE heeft dinsdag tijdens een persconferentie op het presidentieel paleis uitspraken gedaan - over het verloop van het 8 Decemberproces - die tot nadenken stemmen en om openheid vragen. Zo zei hij dat procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday hem heeft geadviseerd om artikel 148 uit de Grondwet te gebruiken, waardoor de pg een opening zou hebben gezien om het proces stop te zetten. Volgens het staatshoofd, hoofdverdachte in de zaak, zou de procureur-generaal een week later auditeur-militair Roy Elgin “andere dingen” hebben voorgehouden. Wat die andere dingen zijn, heeft de president niet gezegd.

De vraag is of het gepast is dat de pg het staatshoofd een dergelijk voorstel doet en in hoeverre Bouterse mag afgaan op dat advies. Dit duidt op een ernstige inmenging in het strafproces, wat absoluut onaanvaardbaar is. Na de uithaal van Bouterse heeft de procureur-generaal gisteren op Radio ABC de verklaring van de president weersproken. Gevolg van de ontstane situatie is een bekoelde relatie tussen Bouterse en Baidjnath Panday, wat leidt tot een onmogelijkheid tot samenwerking. Het onderlinge vertrouwen is geschaad en de werkrelatie vertroebeld. Dat heeft gevolgen voor gevallen waarbij de staatsveiligheid in het geding is en waarbij vervolging noodzakelijk is.

Om het proces een eerlijk en geen politiek karakter te geven, moet de onderste steen naar boven komen. Lange tijd is volgehouden dat onder leiding van procureur-generaal René Reeder een onderzoek was gestart en de stukken daaromtrent in een kluis van De Surinaamsche Bank zijn opgeborgen, maar naderhand zouden zijn verdwenen. Een tweede heikel punt is dat er waardevolle informatie in de Nederlandse archieven zouden zijn terug te vinden over de 8 Decemberkwestie, maar dat Nederland in 2012 bepaalde om deze stukken pas na zestig jaar vrij te geven.

De moeilijkheidsgraad bij de waarheidsvinding kan worden toegeschreven aan de rode draad die loopt door verklaringen die na een fors aantal jaren zijn afgelegd of niet afgelegd door relevante personen, van wie sommigen zich vaag dingen kunnen herinneren en bij weer anderen het geheugen hen in de steek laat.

Bouterse is weleens verweten dat hij geen stappen heeft ondernomen als bevelhebber om direct onderzoek te doen naar de gebeurtenissen rond 8 december. Met verwijzing naar het vermeende eerdere onderzoek van Reeder, meent hij het verwijt te weerspreken. Hoe dan ook, deze rechtszaak heeft de verstoorde relatie tussen de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht blootgelegd. De tijd zal leren in hoeverre daarmee de rechtsstaat in gevaar wordt gebracht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina