Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA-leden blij met enorme drugsvangst

DNA-leden blij met enorme drugsvangst

10/01/2019 15:21 - Ivan Cairo

DNA-leden blij met enorme drugsvangst

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Assembleeleden zijn zeer ingenomen met de onderschepping van zeker 2.300 kilogram cocaïne dinsdag op de Jules Sedney Haven. Volgens procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is dit de grootste drugsvangst ooit in Suriname.

"Het is een enorme financiële klap van bijkans tien miljoen US dollar aan de georganiseerde criminaliteit. En dat is een enorm succes", zegt VHP-assembleelid en voormalig politiecommissaris Krishna Mathoera. "Ook het feit dat 2.300 kilogram drugs is onttrokken aan gebruik door drugsverslaafden en mogelijk nieuwe jongeren, die verslaafd gemaakt zouden worden. Hiervoor mijn bijzondere complimenten aan de opsporingsdiensten."

De inbeslagname toont de kwetsbaarheid van het land, de economie, de overheid en haar instituten zien, vindt Mathoera. "Drugs komen te makkelijk in het land en zelfs tot op de haven, bijna de laatste controlepost om weg te gaan. Dat betekent dat er nauwelijks controle is en als die er is, ze dan niet functioneert. Voorts laat de inbeslagname zien dat criminele parasieten bereid zijn om gigantische bedragen - tussen de negen en tien miljoen US dollar - te investeren in de drugscriminaliteit."

Deze risico's worden volgens haar niet zomaar genomen. "Niemand gaat tien miljoen US dollar, die door legale activiteiten en hard werken verdiend zijn, op het spel zetten. Dit geeft aan, dat er eerder grof geld is gemaakt door de drugscriminaliteit en dat deze zware criminelen zijn doorgedrongen tot het macro-economisch niveau." De waarde van een aantal van deze succesvolle ladingen is bijna gelijk aan het niveau van de nationale monetaire reserve. "En dit vormt een bedreiging voor de economie en onafhankelijkheid", meent ze.

Patricia Etnel (NPS) zegt dat, gelet op de omvang van de partij drugs, een groot crimineel netwerk hierbij betrokken moet zijn. Suriname mag dit niet onderschatten. Ook Mathoera wijst daarop. Volgens Etnel heeft Suriname de afgelopen jaren op het gebied van drugs geen goede naam gehad gelet op de talrijke onderscheppingen van grote hoeveelheden cocaïne die vanuit het land naar het buitenland zijn verscheept.

Volgens haar is het van belang dat Suriname de afspraken over de aanpak van drugscriminaliteit nakomt en beleid daarvoor maakt. Wat er nu gebeurt vindt ze nog te gebrekkig. Controle, naleving én handhaving van wet- en regelgeving is nog ondermaats. De regering heeft de afgelopen jaren volgens de NPS'er nagelaten om "met man en macht de smet die Suriname heeft gekregen weg te werken".

Deze vangst bevestigt dat er "een levendige handel is van duizenden kilo's cocaïne die door of via Suriname naar het buitenland gaan. Het is beschamend voor Surinames reputatie", zegt Carl Breeveld (DOE). Van de regering wil hij vernemen hoe de aanpak van drugs nu beleidsmatig plaatsvindt.

"Ik denk dat het beleid in zijn volle gewicht moet staan achter de bestrijding van drugsexporten, -transacties en -transporten. Er dient een zere tolerance-beleid te komen. Zo wordt een duidelijk signaal gegeven aan de internationale gemeenschap dat Suriname tegen deze transporten is en ook hard optreedt. Er zal ook meer vertrouwen komen in de regering, wanneer die zich duidelijk uitspreekt tegen de drugscriminaliteit."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina