Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Economische activiteiten Bigi Pan afgenomen

Economische activiteiten Bigi Pan afgenomen

10/01/2019 04:32 - Beta Debidien

Bigi Pan is getroffen door droogte.

Bigi Pan is getroffen door droogte. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Touroperators maar ook beroepsvissers maken zich zorgen over de staat van Bigi Pan. De visvangsten zijn gedaald en andere economiosche activiteiten nemen steeds meer af. Veel heeft te maken met de droogte, die ervoor zorgt dat de pan leegloopt. "Indien de regens uitblijven zal de pan tegen eind januari helemaal droog komen te liggen", waarschuwt touroperator Mantje Pawiroredjo. "De omliggende gebieden hebben al geen water meer."

Pawiroredjo zegt dat boten niet meer met volle ladingen het gebied kunnen invaren, maar slechts met enkele toeristen, waardoor de kosten hoger uitvallen. "We kunnen de mensen ook niet overal meer brengen." Toch haast hij zich te zeggen dat de bezoekers genieten van de omgeving. 

De touroperator geeft aan dat Bigi Pan nu slechts bereikbaar is via het Jamearkanaal, de officiële ingang van het gebied, dat niet lang terug is opgeschoond en uitgediept. De kampen kunnen nog wel worden bereikt, maar vaak moeten de boten voortgeduwd worden vanwege de lage waterstand. 

Pawiroredjo erkent dat er niets kan worden gedaan aan het uitblijven van de regen, maar zegt dat menselijk falen ook een rol speelt bij het waterpeil in de pan. Het water stroomt volgens hem uit het gebied de zee in via de Ramdienkreek en door de dambreuken. 

Een oplossing zou volgens visser Radjes Manbodh kunnen zijn dat de regering bij springvloed het water in de pan laat komen. "Maar de kokers die ervoor moeten zorgen dat het water uit de Nickerierivier binnenstroomt, zijn ingestort. Ze zijn enkele jaren terug geplaatst, maar nooit onderhouden." 

Manbodh zegt dat hij een terugval in vangst ziet. "Met moeite verdienen we onze uitgaven terug, waardoor wij twijfelen om het gebied te betreden." Ook hij beschrijft de situatie in het gebied als zorgwekkend. Omdat hij van de visserij leeft, kijkt hij nu uit naar andere mogelijkheden om zijn gezin te onderhouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina