Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verdachte ontkent hulp bij smokkel containercocaïne

Verdachte ontkent betrokkenheid drugssmokkel

11/01/2019 07:27 - Van onze redactie

Verdachte ontkent betrokkenheid drugssmokkel

 

PARAMARIBO - Shamkoemar S. verklaart dat de strafzaak tegen hem onterecht is. Hij werd vorig jaar in verzekering gesteld, nadat hij werd aangemerkt als medeverdachte bij de grote drugsvangst waarbij 398 kilo cocaïne werd onderschept in een container in de omgeving van de Jules Sedney Haven.

De beklaagde is, na een verzoek van de verdediging, op 10 augustus 2018 op vrije voeten gesteld. Er is volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet genoeg bewijs dat de verdachte daadwerkelijk betrokken was bij de poging de drugs naar Europa te smokkelen.

Shamkoemar S. reageerde ook ontkennend op alle vragen van kantonrechter Marie Mettendaf en officier van justitie Claudia Bruining over zijn betrokkenheid bij mogelijke voorbereidingshandelingen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid bij transporteren van de container van Nickerie naar Paramaribo. Nadat de lading uit Nickerie kwam, zou de grote partij coke via de haven zijn weg naar Europa vinden.

Op de vraag of hij documenten in orde had gemaakt voor de eigenaar van de container antwoordde hij dat hij slechts als tussenpersoon had gehandeld om een bedrijf te laten opzetten en vergunningen had geregeld via zijn connecties. "Ik heb geen enkele link met de container. De eigenaar zegt dat ik alles voor hem heb geregeld maar die verklaring berust helemaal niet op waarheid."

De rechter hield Shamkoemar S. voor dat uit onderzoek is gebleken dat hij de persoon is die de vergunningen voor het bedrijf van de containereigenaar voor elkaar heeft weten te krijgen en dat dit vermoedens van medeplichtigheid bij de smokkel opwekte bij het OM. Hij reageerde hierop dat hij slechts in opdracht van de ondernemer heeft gehandeld en daarna alle stukken heeft afgegeven.

"Ik heb geen behoefte om stukken achter te houden die niet van mij zijn. Alles is op zijn naam. U vraagt mij wat ik weet en dat zeg ik. U kunt de eigenaar alles vragen. Hij kan u precies vertellen waar de stukken zijn." De magistraat vroeg de verdachte wie de eigenaar heeft uitgelokt en in beeld heeft gebracht bij de Narcoticabrigade, omdat de zakenman hem ook van uitlokking beschuldigt. "Het is niet waar. Ik heb alleen contacten gelegd met betrekking tot de vergunningen en het kopen van het bedrijf. Hij vertelt onwaarheden. Hij wil zichzelf veilig stellen."

Advocaat Raoul Lobo wordt op 14 februari in de gelegenheid gesteld om voor Shamkoemar S. te pleiten. De rechter wees Lobo's verzoek af om het requisitoir van de officier van justitie ruim voor de volgende zitting op schrift te krijgen. Ze vroeg de verdediging en vervolging om ook rekening te houden met de duur van het proces en niet meer naar uitstel te vragen als dat niet noodzakelijk is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina