Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Olievondsten niet zaligmakend'

'Olievondsten niet zaligmakend voor economie'

12/01/2019 18:51 - Wilfred Leeuwin

Danny Lachman, directeur van het Institute for Graduated Studies and Research, tijdens de lezing van de Surinaamse Effectenbeurs in verband met haar 25-jarig bestaan.

Danny Lachman, directeur van het Institute for Graduated Studies and Research, tijdens de lezing van de Surinaamse Effectenbeurs in verband met haar 25-jarig bestaan. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Of er nu nieuwe oliebronnen worden aangeboord in Suriname of niet, we zullen onze economie moeten transformeren naar een duurzame welvaartseconomie. “Geen olievoorraden betekent ‘business as usual'. Wordt er wel olie aangeboord dan zal dat slechts minimale welvaart op korte termijn brengen.” Dit zei Danny Lachman, directeur van het Institute for Graduated Studies and Research donderdagavond in Hotel Torarica als inleider bij een lezing van de Surinaamse Effectenbeurs in verband met haar 25-jarig bestaan.

Lachman zegt dat er weloverwogen strategische mogelijkheden bekeken moeten worden om de economie te transformeren. Dat zal moeten beginnen met een complete verandering van de beleidsinzichten, die moet leiden tot een verbeterd investeringsklimaat voor het aantrekken van lokale en buitenlandse investeerders.

De productiesectoren zullen geld moeten opleveren, met de strikte voorwaarde dat die inkomsten worden ingezet om de economie te diversifiëren. De beste opties voor een langdurige welvaartseconomie zijn volgens de inleider het ontwikkelen van een vrijhandelszone met een transitohaven in de Surinamerivier en een toerismebranche gebaseerd op de nieuwe trends.

In dit rijtje noemde hij ook verbetering van de logistieke dienstverlening en het als cluster ontwikkelen van de agro-industrie, de mijnbouw en de ICT-sector. Een van de meest lucratieve, maar vooral haalbare mogelijkheden is een transito-diepzeehaven, die veel mogelijkheden biedt aan de internationale zeehandel.

De spreker benadrukte de strategische positie van de Surinamerivier die als enige in de regio geschikt is voor een dergelijke transitohaven. Hij toonde met een slide de zeehandelsroutes die vanuit Azië, Noord-Amerika, Europa en Afrika rechtstreeks kunnen leiden naar en van een gepositioneerde haven in de Surinamerivier. Vanuit al deze markten wordt dringend uitgekeken naar een dergelijke voorziening in de regio.

Deze haven is volgens Lachmon slechts een hoofdmiddel tot tal van andere activiteiten en diensten die het land veel opbrengsten kunnen opleveren uit onder andere accijnzen en belastingen kunnen opleveren over een lange periode. De bijkomende voordelen zullen volgens Lachman enorm zijn.

Vereiste is wel dat de Surinamerivier wordt gebaggerd. Ook het energieproject TapaJai moet worden uitgevoerd, zei de spreker. Daarmee kan Suriname energie-industrieën opzetten en diensten verlenen aan de internationale zeehandel. Er zal rond en in de hoofdstad een enorme economische en bedrijvenzone ontwikkeld kunnen worden van bedrijven die diensten verlenen aan de scheepvaart.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina