Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oud-basketbaltopper Ramon Krieger overleden

Oud-basketbaltopper Ramon Krieger overleden

12/01/2019 14:36 - Terence Oosterwolde

Oud-topbasketballer Ramon Krieger is zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Oud-topbasketballer Ramon Krieger is zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden. Foto: Onze Sporthelden 3  

PARAMARIBO - Ramon Krieger, oud-basketbaltopper van Suriname, is niet meer. Hij overleed zaterdag op 83-jarige leeftijd.

Krieger is van eind jaren vijftig tot rond 1970 een vaste waarde geweest in de nationale basketbalselectie van Suriname. Op clubniveau kwam hij uit voor de bekende ploeg Independiente. Hij is ook bondscoach geweest van de nationale vrouwenbasketbalselectie van Suriname, waarin onder andere Ismay van Wilgen speelde.

Krieger, die in 1957 werd uitgeroepen tot Surinaamse Sportman van het Jaar, zat ook in het nationale team dat in Bologna meedeed aan de voorrondewedstrijden voor de Olympische Spelen van 1960. In die selectie zaten andere grootheden als Rudi Nijman, Hesdy van Wilgen, Wim Petrici, Otmar Sibilo en Rudi van Eyck. Ludwig de Sanders was de trainer-coach. Krieger heeft in 1958 gespeeld tegen de Harlem Globetrotters.

In Nederland heeft hij ook naam gemaakt. Hij wordt in 'Onze Sporthelden 3' door auteur Guno Hoen neergezet als "basketbalfanaat met een ijzeren discipline, een niet aflatende volharding en een vaste wil om in de hoogste sportregionen te belanden en er te blijven". Krieger, die de bijnaam Barrazo had, kreeg in 1971 de Eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

Hij was getrouwd met oud-badmintonkampioene Marion Carrilho. Hun beide zonen, Vincent en Clifford, hebben gebasketbald. Vincent, die dit jaar 45 wordt, was actief in de Nederlandse eredivisie, speelde onder meer in de Verenigde Staten voor University of North Carolina Asheville (college), Griekenland en Spanje en kwam 86 keer uit voor de nationale selectie van Nederland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina