Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rechter stelt besluit in zaak Naarendorp uit

Rechter stelt besluit in zaak Naarendorp uit

12/01/2019 22:31 - Cheflin Paulus

Rechter stelt besluit in zaak Naarendorp uit

 

PARAMARIBO - Het duurt nog even voordat Harvey Naarendorp, ex-minister en verdachte in het 8 Decemberstrafproces gedaagd wordt. Kantonrechter Alida Johanns bepaalde vrijdag, na een felle spreekbeurt van de verdediging bestaande uit advocaat Irwin Kanhai en John Kraag tegenover openbaar aanklager Astrid Niamat, dat zij op 25 januari haar besluit zal bekend maken.

De advocaten bleven tijdens hun pleidooi erbij dat er niet rechtsgeldig gehandeld is in het geval van zowel de verdachte Naarendorp als medeverdachte John Hardjoprajitno. De verdediging merkte vrijdag op dat de vervolgingsambtenaar de rechter op een dwaalspoor probeert te brengen in haar besluitvorming, nadat zij zelf heeft bevestigd dat de vervolging in het proces voor enige tijd in gebreke is gebleven. "Het is schaamteloos om iemand na 36 jaar te vervolgen, terwijl er voor een hele tijd niets gedaan is met het proces", zei Kanhai.

De raadsman zegt dat de officier van justitie over de vervolging van de verdachten selectieve standpunten heeft voorgelegd aan de rechter. Kraag vult aan dat de verklaringen zodanig zijn opgesteld dat ze al van tevoren een bepaalde structuur en beeld vormen zodat zaken niet in het nadeel van de vervolging uitkomen. "Ze probeert verwarring te brengen door zaken aan te halen en als ik om een uitleg vraag, laat ze het liggen."

Kraag stelde dat de ruime bevoegdheden van het Openbaar Ministerie (OM) worden beperkt door de werkwijze van de officier in kwestie. De advocaat is van mening dat de vervolging afgestraft moet worden voor het in gebreke blijven. Hij vroeg de rechter om extra aandacht te besteden aan het feit dat bepaalde zaken die de officier aanhaalt in het proces niet goed onderbouwd zijn, waaronder de dagvaarding van de verdachte Hardjoprajitno. Het is volgens Kraag helemaal niet duidelijk wanneer de aanplakking van de dagvaarding heeft plaatsgevonden. Ook is onduidelijk op welke datum de dagvaarding is opgestuurd naar het woonadres van deze verdachte in Nederland.

De officier is in tegenstelling tot de advocaten van oordeel dat de vervolging volgens de wet heeft gehandeld en de strafzaak niet gebagatelliseerd wordt. "De mening van de verdediging is misplaatst. Het was nimmer de bedoeling om de rechter te misleiden. Ons vervolgingsrecht is helemaal niet komen te vervallen." De strafpleiter is van mening dat zij op haar beurt de verdediging kan verwijten dat die geen gebruik heeft gemaakt van het recht om een beroep te doen op de rechter. De rechter kan volgens de grondwet na een beroep een kennisgeving opeisen van het OM over de dagvaarding indien die in gebreke is gebleven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina