Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brazilië schendt rechten inheemsen

Brazilië schendt rechten inheemsen

13/01/2019 03:07

Bij inheemse groepen is waarschijnlijk de sterkste weerstand te vinden tegen de nieuwe uiterst rechtse regering die in januari aantrad.

Bij inheemse groepen is waarschijnlijk de sterkste weerstand te vinden tegen de nieuwe uiterst rechtse regering die in januari aantrad. Foto: GETTY  

RIO DE JANEIRO - De nieuwe uiterst rechtse Braziliaanse regering heeft weinig op met de rechten van inheemse bevolkingsgroepen. Zij vrezen dan ook dat alles wat in de afgelopen dertig jaar bereikt is, wordt teruggedraaid.

President Jair Bolsonaro heeft al een decreet uitgevaardigd waarin de verantwoordelijkheid voor inheems land verschuift naar het ministerie van Landbouw. Leiders van de Aruak, Baniwa en Apurinã, die wonen in het stroomgebied van de rivieren Negro en Puru in de noordwestelijke Amazone, protesteren daartegen in een open brief. De belangen van het ministerie van Landbouw zijn volgens hen tegengesteld aan die van de inheemse bevolkingsgroepen.

Bij deze groepen is waarschijnlijk de sterkste weerstand te vinden tegen de nieuwe uiterst rechtse regering die in januari aantrad. De eerste maatregelen die de regering nam, draaien vooruitgang terug die in de afgelopen dertig jaar is geboekt ten gunste van de 305 inheemse volken die in het land geregistreerd zijn. Zij zijn beschermd door artikel 231 van de Braziliaanse grondwet. Dat artikel is van kracht sinds 1988 en garandeert hen "oorspronkelijke rechten op het land dat ze traditioneel bezitten". Ook wordt hun recht op "sociale organisatie, gewoonten, taal, geloof en traditie" erkend.

Daarnaast heeft Brazilië Conventie 169 inzake Inheemse Volken van de Internationale Arbeidsorganisatie geratificeerd. Deze conventie verdedigt de inheemse rechten, zoals het recht op tijdige consultatie als er sprake is van mijnbouwprojecten of andere ontwikkelingen die direct invloed hebben op inheemse gemeenschappen. Het verschuiven van de verantwoordelijkheid om inheems gebied te identificeren en af te bakenen, van de Nationale Inheemse Stichting (Funai) naar het ministerie van Landbouw, hindert de afbakening van nieuwe gebieden en brengt de bestaande in gevaar. Knack.be

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina