Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinamers mijden Marwina Ziekenhuis

Surinamers mijden Marwina Ziekenhuis

24/01/2019 06:38 - Lloyd Djendje

Het Marwina Ziekenhuis te Albina heeft weinig aanloop.

Het Marwina Ziekenhuis te Albina heeft weinig aanloop. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het Marwina Ziekenhuis te Albina is in september 2017 in gebruik genomen, maar krijgt weinig aanloop. Dagelijks komen er gemiddeld twee personen naar het ziekenhuis. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid beaamt dat dit cijfer aan de lage kant is. “Het ziekenhuis zal zich moeten bewijzen. Het vertrouwen in een goede patiëntenzorg moet groeien en dat gaat een poos duren”, geeft de bewindsman toe.

Uit het veld blijkt dat vrijwel iedereen voor behandeling oversteekt naar Saint Laurent. Dat is dichterbij het centrum van Albina en de dienstverlening en voorzieningen zijn er goed. Elias denkt dat via onder meer sociale media de toeloop naar het Marwina Ziekenhuis kan worden vergroot.

Wanneer de mensen een goede behandeling ervaren in Albina, zullen ze minder gauw oversteken, verwacht de bewindsman. Ziekenhuismanager Aartie Kalloe had beloofd te reageren op vragen van de Ware Tijd, maar nader contact met haar bleek niet mogelijk.

Uit interviews van de krant blijkt dat mensen om het gemak van de Franse zorg liever de oversteek doen. Sheena Pinas is pas uit Frans-Guyana teruggekeerd naar Albina. Zij spreekt van "zeer aantrekkelijke' hulp van de Fransen. "De ambulance kwam vanwege een zeer urgent geval van een familielid mij tegemoet bij de aanmeersteiger. De behandeling boeit mij en ik denk daar te blijven gaan voor hulp. Deze zorg heb ik niet in Albina."

Merre Misiedjan zegt dat er in Marowijne veel mensen wonen die in Frans-Guyana staan ingeschreven. Daardoor kunnen zij zich daar laten behandelen. Bij de spoedeisende hulp in Saint Laurent hoeft een patiënt voor urgente gevallen niet eerst te betalen of een dokterskaart over te leggen.

Franse artsen zijn dankbaar dat Surinamers voor hun ziekenhuis, zegt Wybo Vrede van stichting Kon Meke Maawina Wan. Hij heeft gemerkt dat de afstand tussen het ziekenhuis en het wooncentrum van Albina voor sommige mensen een bezwaar is; zij hebben geen SRD 25 over voor een taxirit. Als mogelijke oplossing ziet hij de inzet van een pendelbus op vaste tijden. 

De Franse organisatie AFD heeft de bouw en inrichting van het Marwina Ziekenhuis voor een groot deel betaald. In december heeft zij vijf miljoen euro gedoneerd om het ziekenhuis technisch te versterken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen