Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Marwina Ziekenhuis

COMMENTAAR: Marwina Ziekenhuis

25/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Marwina Ziekenhuis

 

DE SLECHTE TOELOOP van patiënten in het district Marowijne naar het Marwina Ziekenhuis is opnieuw een bewijs dat een besluit nemen zonder gedegen onderzoek vooraf, kan leiden tot ‘miskoop’. Over de behoefte aan een ziekenhuis zou er geen twijfel hoeven te bestaan, omdat het aantal bewoners in geheel Marowijne een goed ziekenhuis rechtvaardigt. Met de al jaren bekende situatie dat veel mensen in Marowijne kiezen voor behandeling in Frans-Guyana had de regering echter eerst onderzoek moeten doen naar de wenselijkheid van een ziekenhuis. Dat is iets anders dan behoefte. Nu staat er een redelijk modern ziekenhuis, waar overigens nog veel voorzieningen ontbreken, maar er is nauwelijks toeloop. Zelf noemt minister Antoine Elias van Volksgezondheid een tot twee personen per dag.

Hij zegt dat het vertrouwen in een goede patiëntenzorg moet groeien en dat gaat een poos duren. Hij suggereert dat via sociale media de toestroom kan worden vergroot en dat het ook kan helpen als mensen een goede behandeling ervaren. Het is toch vreemd dat de minister de verantwoordelijkheid legt bij sociale media om bekendheid te geven aan het ziekenhuis. Van een goed bestuurder wordt verwacht dat hij het voortouw neemt en hem ten dienste staande middelen gebruikt om het bestaansrecht van het ziekenhuis te bewijzen en een goede samenwerking met de Fransen nastreeft.

Door zijn houding zal er nauwelijks iets veranderen aan de situatie en patiënten zullen naar Frans-Guyana blijven gaan omdat de behandeling en benadering daar veel menselijker zijn en de dienstverlening op een hoog (Europees) niveau ligt. Heeft de minister zich afgevraagd waarom vrijwel alle zwangere vrouwen van vooral Albina en omgeving in het buurland gaan bevallen? Het gaat onder de districtsbewoners van mond tot mond dat patiëntenzorg in Frans-Guyana een ruime voldoende verdient. Bovendien kunnen patiënten niet voor alle medische ingrepen in Albina terecht.

Een vreemd argument is dat door de ligging van dit ziekenhuis ten opzichte van de woonkern van Albina het patiëntenbezoek niet aantrekt. De afstand zou te groot zijn. Dit slaat nergens op, want reizen naar Frans-Guyana vereist een grotere inspanning. Wij moeten de ogen niet sluiten voor de waarheid. De mensen kiezen voor iets meer reisongemak in de wetenschap dat ze bij de buren een optimale zorg krijgen. Het ligt aan de autoriteiten, met de minister vooraan, om ten spoedigste het tij te keren waardoor het kapitaalverlies dat dreigt door een ziekenhuis dat vrijwel niet gebruikt wordt, wordt voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina