Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staking bij MCP voorlopig van de baan

Staking bij MCP voorlopig van de baan

31/01/2019 20:04 - Ivan Cairo

Staking bij MCP voorlopig van de baan

 

PARAMARIBO - Arbeiders van het Multipurpose Corantijnkanaalproject (MCP) in Nickerie zien voorlopig af van de staking die ze aan het voorbereiden waren, omdat ze tot dinsdag geen salaris over januari hadden ontvangen. De directie had tijdig de subsidie aangevraagd, maar kon geen loon betalen omdat de subsidie niet was overgemaakt. Ook de bonus die in december moesten worden betaald hebben ze nog niet gekregen.

Maandag stelde de vakbond tijdens spoedoverleg de directie van het waterschap een ultimatum dat morgen zou verstrijken. Woensdag heeft het ministerie van Financiën geld overgemaakt. Minister Gillmore Hoefdraad zegt dat de stukken pas dinsdag van het ministerie van Regionale Ontwikkeling zijn ontvangen. "We hebben dit in recordtijd afgehandeld en het geld is reeds naar hun bank."

Vakbondsvoorzitter Dayanand Dwarka zegt dat de directeur van het waterschap hem heeft laten weten dat geld is gestort en dat de bank bezig is met de overmaking naar de rekeningen van de arbeiders. Financiën heeft echter de aangevraagde subsidie van SRD 1.059.441 niet volledig overgemaakt. MCP heeft slechts SRD 444.000 ontvangen. Van dat bedrag heeft de bank ruim SRD 240.000 ingehouden, omdat eerder een voorschot was verstrekt aan MCP.

Uit het restant worden nu de salarissen betaald, een totaal van SRD 100.000. Met de resterende SRD 104.000 moet de directie andere verplichtingen nakomen. Hierdoor is er geen ruimte om de bonus uit te betalen, zegt Dwarka. "We willen duidelijkheid hebben wanneer die wordt uitbetaald." De MCP-directie zal nog enige ruimte daarvoor krijgen, maar het mag niet te lang duren.

De late uitbetaling van vooral het salaris zorgt voor veel ongerief, zegt Dwarka. De werknemers moeten gezinnen onderhouden en financiële verplichtingen nakomen. Dinsdag heeft het bondsbestuur met moeite een groep arbeiders die collega's bij het pompgemaal te Wakay moesten gaan aflossen zover gekregen om toch te gaan. De voorzitter zegt dat het gemaal "van enorm groot belang is voor de rijstsector in Nickerie".

Momenteel zijn padieboeren nog bezig met de inzaai en ze hebben zeker nog enige tijd water vanuit Wakay nodig voor bevloeiing van de rijstarealen. Een werkneerlegging waarbij de pompen worden stilgelegd zou funest kunnen zijn voor de sector. "We luiden nu al de noodklok en hopen dat acties achterwege blijven. Dit kunnen we niet hebben", aldus voorzitter Dwarka.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina