Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Late uitbetaling

COMMENTAAR: Late uitbetaling

01/02/2019 12:00

COMMENTAAR: Late uitbetaling

 

VRIJWEL NIEMAND KIJKT meer op van berichtgeving dat weer personeel van een overheidsdienst of -bedrijf niet op tijd salaris kan ontvangen omdat subsidie niet is overgemaakt. Hetzelfde geldt voor particuliere sociale instellingen die met hun operatie de overheid werk uit handen nemen waartoe ze in feite verplicht, niet in staat is. Niet alleen heeft de regering in veel gevallen de subsidie gekort, ze betaalt zelfs het verlaagde bedrag niet, of niet op tijd.

Nu is personeel van het Multipurpose Corantijnkanaal Project (MCP) 'slachtoffer' geworden. Gedupeerden wijzen er terecht op dat zij buiten hun schuld niet kunnen voldoen aan betalingsverplichtingen en dat hun huishouden in de war wordt gestuurd. Dat deze mensen worden geslachtofferd is niet eerlijk. De direct verantwoordelijke personen krijgen wel elke maand trouw en op tijd hun salaris overgemaakt. De president en de minister van Financiën schreeuwen van de daken, dat het tij van economische neergang is gekeerd en dat het nu goed gaat. Als dat zo is moet storting van subsidie toch geen probleem zijn?

Een probleem van opeenvolgende regeringen is dat zij het mes niet durven zetten in het ambtenarenapparaat. Integendeel wordt dat alleen maar logger en het wordt erger naarmate verkiezingen in zicht komen. Zelfs parastatale bedrijven worden gedwongen regeringsgezinde personen in dienst te nemen, terwijl de behoefte er niet is. Als de regering het aandurft haar personeel te saneren komt ze een heel stuk dichter bij het oplossen van het (maandelijkse) financiële probleem.

Niet zelden wordt betaling van salaris en bonus afgedwongen met actie en het is bij het MCP deze week bijna zover gekomen. Dit kon worden voorkomen omdat een deel van de subsidie is overgemaakt. Maar de actiedreiging is er nog wel, want de eindejaarsabonus van 2018 is niet betaald. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de productie van rijst, niet alleen het hoofdvoedsel van de bevolking maar ook een belangrijk exportproduct.

Het MCP is niet het eerste vitale bedrijf dat getroffen wordt. Vele andere bedrijven zijn MCP voorgegaan en daar moet nu een einde aankomen. En dat kan grotendeels als de regering haar verantwoordelijkheid neemt en betalingsafspraken nakomt. In dit verband kan gevraagd worden of - nu het volgens de regering beter gaat met de financiën - ook onbestaalde subsidie van voorgaande jaren, alsnog overgemaakt zal worden. Er mag niet van worden uitgegaan dat instellingen het zonder of met minder overheidssubsidie hebben gered door eigen inspanning en dat daarmee moet worden doorgegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina