Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Franse artsen willen overleg medische hulp

Franse artsen willen overleg over medische hulp aan Surinamers

04/02/2019 00:57 - Lloyd Djendje

Franse artsen in gesprek met vertegenwoordigers van de stichting Mama Bobie.

Franse artsen in gesprek met vertegenwoordigers van de stichting Mama Bobie. Foto: dWT  

ST. LAURENT-DU-MARONI - Frans artsen willen nog vóór mei met Surinaamse collega’s te Albina praten over medische behandeling van Surinamers in Frans-Guyana. Nagegaan zal worden hoe beter kan worden samengewerkt, waardoor het niet zo lang geleden geopende Marwina Ziekenhuis te Albina beter kan worden betrokken bij de gezondheidszorg.

Veel Surinamers mijden dit ziekenhuis, omdat zij de dienstverlening en medische voorzieningen in het buurland beter vinden. Ruim 70 procent van alle patiënten, die in Frans Guyana worden behandelkd, komen uit Suriname. Dit kwam vrijdag naar voren tijdens een oriëntatiebezoek van de nieuwe leiding van het ziekenhuis 'Centre Hospitalier de l'Quest Guyanais Franck Yoli', aan de stichting Mama Bobie te st Laurent.

De arts Camille Agostini en haar collega Dominique Beloeil zaten bij het gesprek aan namens de Franse ziekenhuizen. Mama Bobie was vertegenwoordigd door haar oprichter Antoine Lamoraille. Sinds kort werkt een groep nieuwe artsen in St.Laurent du Maroni. Agostini zegt dat er zowel in Frans Guyana als Suriname, met name Albina kundige artsen zijn. "We kunnen nu niet zeggen wat wij gaan doen met de beschikbare voorzieningen."

Het gesprek met Mama Bobie, die zich bekommert om Surinamers langs de Marowijnerivier, was vooral om de wensen en grieven van de omgeving te horen. De stichting maakt zich sterk voor goede medische voorzieningen voor de doelgroep. "Wij zijn al 35 jaar actief met het zoeken naar hulp voor Surinamers die in nood zijn en hopen dat de nieuwe artsen in St. Laurent tenminste op de dezelfde voet doorgaan als hun voorgangers."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina