Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Niet wegkijken

COMMENTAAR: Niet wegkijken

09/02/2019 12:00

COMMENTAAR: Niet wegkijken

 

PARAMARIBO - ER MOET EEN nieuw nationaal actieplan voor kinderen komen, om ervoor te zorgen dat hun ontwikkeling in lijn is met hun rechten, maar ook om erop toe te zien dat ze de best mogelijke zorg krijgen. Daarover is donderdag een workshop gehouden met ngo’s en andere organisaties, die voornamelijk met kinderen werken.

Dat het plan meer dan nodig is bewijst onze dagelijkse realiteit. Wie langs de kruising van de Jagernath Lachmon- en Coesewijnestraat rijdt, ziet dagelijks jonge kinderen die worden ingezet om te bedelen, onder het toeziend oog van ouders die lekker in de schaduw zitten. Heel vaak is de tros knippa's die ze met zich meedragen slechts om te verdoezelen dat ze eigenlijk om geld vragen.

Ook is deze week een peuter van twee jaar dood aangetroffen in een auto. Het kind was langer dan zes uren niet gezocht door een ouder. Het is makkelijk en zeer verleidelijk om schuldvragen te stellen, maar de realiteit is dat het allemaal te laat is. Het is heel belangrijk om als eerste te beginnen om het hebben van kinderen te promoten als een activiteit die heel fijn is, maar een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Sterker nog: we moeten als land effectief tegen de (cultuur geworden) gedachte ageren, dat eenoudergezinnen, tienermoeders en afwezige ouders normaal zijn. Veel kinderen groeien op in gebroken gezinnen, worden gedumpt bij grootouders of worden gebruikt als oppas, zodat ouders het huis uit kunnen. Het actieplan voor kinderen dat nu komt zou zich dus absoluut moeten focussen op deze probleemhuishoudens. Het plan zou zodanig opgesteld moeten worden dat deze problemen voorkomen worden.

Zo zou iemand in de buurt van de overleden peuter, die bijvoorbeeld vaker opmerkt dat de moeder laconiek omgaat met het kind, ergens heen moeten kunnen bellen om dat door te geven. De gezinnen die op de hoek van de Coesewijne- en Jagernath Lachmonstraat hun kinderen exploiteren, zouden door een instantie aangesproken moeten worden op dit gedrag. Daarnaast is er een mindshift nodig binnen de Surinaamse maatschappij. Want heel vaak zijn mensen zo bang dat ze uitgescholden zullen worden, waardoor ze wegkijken wanneer ze kinderleed opmerken.

Ze sussen hun geweten met het bekende: 'is niet onze zaak'. Echter, ze realiseren zich maar al te vaak niet dat veel kinderen, die veel leed meemaken en waarvan zij wegkijken, uiteindelijk in de criminaliteit terechtkomen. Wanneer zij dan het zoveelste slachtoffer worden van hun crimineel gedrag worden ze boos, en nemen zelfs het recht in eigen hand. Te laat realiseren zij zich dat een eenvoudige interventie toen, veel kwaad had kunnen voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina