Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mensenhandel wordt agressiever aangepakt

Mensenhandel wordt agressiever aangepakt

09/02/2019 08:46 - Ivan Cairo

Lucretia Redan, directeur Operationele Diensten, overhandigt het Nationaal Actieplan 2019 aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie.

Lucretia Redan, directeur Operationele Diensten, overhandigt het Nationaal Actieplan 2019 aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De autoriteiten beginnen dit jaar met een intensievere aanpak van trafficking in persons (TIP), mensenhandel. Daartoe is een actieplan samengesteld dat vrijdag is aangeboden aan minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw. Tegelijkertijd is een aanvang gemaakt met een campagne om de samenleving bewuster te maken over mensenhandel en haar nauwer te betrekken bij de bestrijding van deze vorm van criminaliteit.

Dat veroordelingen van daders niet talrijk zijn, betekent volgens Lucretia Redan, directeur Operationele Diensten, niet dat er de afgelopen periode geen vorderingen werden geboekt bij de bestrijding van mensenhandel. Zij gaf leiding aan de interdepartementale werkgroep die het Nationaal Actieplan 2019 heeft samengesteld. Het beleid dat nu gevormd is, is meer gericht op een betere bescherming van slachtoffers zodat de pakkans van daders wordt vergroot, zei Redan vrijdag tijdens een persconferentie.

Het actieplan is ook gericht op preventie waarbij alle segmenten van de samenleving, inclusief burgers, media, ngo's, bedrijfsleven en overheidsinstanties een bijdrage kunnen leveren aan de preventie, bestrijding en terugdringing van mensenhandel en mensensmokkel. Door meer sociale controle door burgers kunnen volgens minister Getrouw sneller verdachte zaken die te maken kunnen hebben met mensenhandel worden onderzocht. In dat kader zullen weer buurtmanagers door het politiekorps aangesteld worden in de verschillende buurten en ressorten.

Met de start van de campagne zullen de onderzoekingen naar mogelijke mensenhandel op plaatsen zoals bordelen, massagesalons en andere gelegenheden worden aangescherpt, zegt de bewindsman. "Die aanscherping gaat nu plaatsvinden." Het afgelopen jaar is - met ondersteuning van onder andere Interpol - een grootscheepse actie tegen mensenhandel in het binnenland uitgevoerd. Daarbij waren naast de politie ook het Nationaal Leger en het directoraat Nationale Veiligheid betrokken. Voor de aanpak van mensenhandel is een speciale tiplijn voor het publiek ingesteld: 155.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina