Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vids keurt inmenging in traditioneel gezag af

Vids keurt inmenging in traditioneel gezag af

09/02/2019 10:53 - Gilliamo Orban

Volgens Vids-voorzitter Theo Jubitana moet de overheid zich niet inlaten met het traditionele bestuurssysteem van de inheemsen.

Volgens Vids-voorzitter Theo Jubitana moet de overheid zich niet inlaten met het traditionele bestuurssysteem van de inheemsen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) is er niet over te spreken dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) zich inmengt in aangelegenheden van het traditionele gezag. Bij de bestuurswisseling in Bigi Poika was volgens de parapluorganisatie sprake van overheidsbemoeienis via het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen.

"Dit is tegen alle duidelijke en herhaaldelijke afspraken tussen de Vids en het ministerie, dat de overheid zich niet inlaat in ons traditioneel bestuurssysteem. Dit druist tegen ons internationaal erkend zelfbeschikkingsrecht als inheemse volkeren", staat in de protestbrief van de Vids. Het schrijven is verstuurd naar RO-minister Edgar Dikan. Vids heeft eerder gevraagd naar opheldering, maar heeft geen antwoord hierop gekregen.

Het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen heeft de verkiezingscommissie geadviseerd en begeleid op verzoek van de gemeenschap van Bigi Poika zelf. Zij heeft de verkiezingscommissie bewilligd en gemandateerd om een verkiezingsdatum vast te stellen en de verkiezing te organiseren.

Volgens Vids-voorzitter Theo Jubitana moest de overheid de gemeenschap erop wijzen dat ze afspraken heeft met de parapluorganisatie en dat het ministerie zich niet kan inmengen in deze aangelegenheden. "Ze willen op deze manier de Vids kapot maken om meer grip te hebben op de dorpen en verdeeldheid zaaien onder de inheemsen. Dit doet de overheid, omdat ze mogelijk onze grondenrechten niet willen erkennen", zegt Jubitana.

Bij hem kan het er niet in dat verkiezingscommissie van het dorp een brief naar de Vids heeft gestuurd om als toehoorder te dienen bij de verkiezing. Na de verkiezing is de organisatie uitgenodigd om de traditionele inwijding bij te wonen. "We hebben besloten om niet naar die plechtigheid te gaan, omdat het erop zou lijken alsof we het eens zijn met wat de overheid doet", zegt de voorzitter.

De inwijding is op 1 februari gehouden. In de brief zegt de Vids dat het nota heeft genomen van andere acties vanuit de overheid die de organisatie ziet als ondermijning van het traditionele gezag. "Het ministerie is bezig in het dorp Tibiti om daar een bestuurswisseling te bewerkstelligen", aldus Jubitana. Minister Dikan was niet bereikbaar voor commentaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina