Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘In Cuba opgeleide artsen onderzoeken elke patiënt’

'Artsen in Suriname opgeleid raken hun patiënten niet aan'

12/02/2019 15:19 - Naomi Hoever

'Artsen in Suriname opgeleid raken hun patiënten niet aan'

Kritieken van Dew Sharman op de Cubaanse artsen worden weggewuifd door vader en dochter Waterberg. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De doktoren Celsius en Joy Waterberg kunnen zich niet terugvinden in de uitspraken van parlementariër en collega-arts Dew Sharman over de Cubaanse medici die de overheid zal aantrekken. Sharman heeft via andere media aangegeven dat zijn Cubaanse collega’s het werk niet aankunnen en internet nodig hebben om te werken, waardoor zij maar vijf tot zes patiënten per dag kunnen afhandelen.

De artsen Waterberg hebben ook in Cuba gestudeerd en kunnen zich niet terugvinden in de zienswijze van hun collega die zijn medische studie in Suriname heeft gedaan. "Wat wordt beweerd, is pertinent onwaar", zegt vader Waterberg. Hij stelt dat als een arts slabakt, dat niets met diens opleiding te maken heeft. "Overal heb je mensen die slabakken. Ik weet niet waar Sharman de informatie vandaan heeft. Mijn patiënten worden eerst onderzocht. Vervolgens trek ik een conclusie en maak een behandelplan", aldus Waterberg senior.

Hij vervolgt: "De studieboeken voor de medische opleiding in Cuba zijn geschreven door befaamde schrijvers uit Amerika, terwijl dezelfde boeken door Surinaamse artsen in hun praktijk als naslagwerk worden gebruikt." Waterberg onderkent dat zijn collega's uit Cuba met een taalbarrière te kampen hebben. Het gebruik van internet door die doktoren noemt hij bijscholing. Hij zegt dat er nieuwe medicamenten en nieuwe behandelmethodes zijn die bestudeerd moeten worden.

Verder stelt Waterberg senior dat er juist klachten zijn van patiënten over de artsen die in Suriname zijn opgeleid. Een veelgehoorde kreet is dat artsen hun patiënten niet aanraken. Joy Waterberg prijst de manier waarop zij zijn opgeleid. Ze vertelt dat de studenten op Cuba vanaf het eerste jaar in de praktijk geplaatst worden, terwijl dat in Suriname in de latere leerjaren gebeurt. "Onder leiding van een hoofdarts mogen wij ook patiënten behandelen."

Ze merkt op dat er in Suriname geen sprake is van decentralisatie van de patiënten. Verder merkt de jonge arts op dat Surinaamse artsen een andere denkwijze hebben dan hun Cubaanse vakgenoten. "Wij hebben geleerd in onze opleiding om de patiënt een luisterend oor te bieden. Ongeacht voor welke klacht een patiënt binnenkomt moet je lichamelijk onderzoek doen."

Een derde medicus die haar studie ook in Cuba heeft afgerond merkt op dat Cubaanse artsen geduldiger zijn. "Met een medische bul uit Cuba kunnen wij ook in het buitenland aan de slag. Onze studie is internationaal erkend. Ik weet niet of ik dat van de Surinaamse artsenopleiding kan zeggen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina