Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rastafarians eren seniorenburgers

Rastafarians eren seniorenburgers tijdens Black History Month

12/02/2019 17:24 - Audry Wajwakana

De Ashiana-bewoners kregen als aandenken een sieraad van de rastafarians.

De Ashiana-bewoners kregen als aandenken een sieraad van de rastafarians. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Rastafarifederatie Suriname heeft maandag in verband met Black History Month de senioren van het verpleeg- en verzorgingshuis Ashiana een gezellige dag bezorgd. "Eén van de wetten van de rastafarians is dat ze hun ouders moeten eren, zodat hun dagen worden verlengd", vertelt Kwami Marengo.

Door hun opvallende verschijning - Adolf Kentie gaat de groep voor met een enorme rastafarianvlag - krijgen de rasta's nieuwsgierige blikken van de bewoners. Een man groet met de vuist omhoog en roept 'rastafari'. In de soos van het tehuis hebben enkelen hun plek al ingenomen. Na het gebed en het zingen van het Surinaamse volkslied schuiven steeds meer bewoners aan. Sommigen parkeren hun rollators netjes aan de kant om vervolgens plaats te nemen op de plastic stoelen in de zaal.

Na een korte inleiding over Black History Month volgt de Nyabinghi chant, waarbij diverse drums worden bespeeld. Er worden gedichten voorgedragen, er is zang en er wordt dank uitgebracht aan Haile Selassie, de voormalige Ethiopische keizer die voor de rastafarians de reïncarnatie is van Jezus. Black History Month, die de laatste vijf jaar meer bekendheid krijgt in Suriname, wordt volgens Marengo door de rastafarians al veel langer gevierd.

Er is niet alleen amusement, maar ook uitleg over gezonde voeding. "Omdat we dagelijks worden geconfronteerd met geïmporteerd en bewerkt voedsel dat ons ziek maakt. Voor met name ouderen wiens weerstand minder is geworden, is dat niet goed. A de fanowdu fu tyari a boskopu disi", benadrukt rastafarian Cedric Aida. De federatie heeft een biologische tuinbouwcoöperatie, die plant zonder gebruik te maken van chemicaliën en pesticiden.

Het is volgens Kentie de bedoeling om niet alleen een gezellige dag met de ouderen door te brengen, maar ook te kijken op welke manier de federatie kan helpen met de levering van gezonde groenten aan het tehuis. "En mi no e bedoel Ashiana wawan, ma ala den poti wan san no man wroko moro fu unu kan kon mit den", zegt hij. Aan het eind van de drie uur durende bijeenkomst mogen de seniorenburgers elk een sieraad, gemaakt van kralen of natuurlijke materialen, kiezen als presentje.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina