Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sur-Cad en nabestaanden slachtoffer verwijten AZP

Sur-Cad en nabestaanden verkeersslachtoffer verwijten AZP nalatigheid

26/02/2019 10:08 - Jason Pinas

Sur-Cad en nabestaanden verkeersslachtoffer verwijten AZP nalatigheid

 

PARAMARIBO - De directie van de Suriname Centrale Ambulance Dienst (Sur-Cad) is net als de nabestaanden van Ronald Kartosentono niet te spreken over de wijze waarop zaken zijn verlopen na de zware aanrijding aan de Bonistraat zaterdag. Kartosentono zat op de bromfiets en is van achteren aangereden door een automobilist die in dezelfde richting als het slachtoffer reed. Na het ongeval is de bromfietser in het ziekenhuis overleden.

De nabestaanden zijn zeer kwaad, omdat ze vinden dat medische assistentie van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te lang op zich heeft laten wachten. Daarnaast zouden medewerkers van Sur-Cad die wel snel ter plaatse waren, in opdracht van een verpleegkundige van het AZP, zijn teruggefloten door de aanwezige politie. "Dit terwijl het slachtoffer onmiddellijke medische hulp nodig had en elke seconde aan het verliezen was", stelt de directie van Sur-Cad in een verklaring op Facebook.

Gabriella Meerberg, één van de familieleden die kort na het ongeval ter plekke waren, zegt tegen de krant dat zowel de politie als de ambulance van het AZP te lang op zich liet wachten. "We hebben langer dan een halfuur op de politie gewacht", vertelt ze. Volgens haar waren omstanders en naasten verhit en teleurgesteld in de hulpverlening, zij hebben daarom besloten de dichtstbijzijnde ambulancedienst in te schakelen.

Dit wordt echter tegengesproken door directeur Claudia Marica-Redan van het AZP. Zij zegt dat het team van AZP na de melding wel snel op locatie was. "Wat daarvoor is gebeurd weet ik niet. We kregen de melding om tien over half vijf om uit te rijden en we waren om zestien over vijf weer binnen, dus binnen ongeveer een half uur waren we al terug en dat kunnen we met feiten aangeven", legt de directeur uit.

Anders dan wordt gesteld door de leiding van Sur-Cad zegt ze dat het slachtoffer nog op het wegdek lag toen het team van AZP arriveerde. "Als Sur-Cad zo vroeg daar was, waarom was het slachtoffer nog niet in een ambulance op weg naar de SEH?", vraagt ze retorisch. "Ik kan me de beleving van de omstanders voorstellen, maar wij werken met de melding en de politie heeft volgens protocol gehandeld." De AZP-directeur meent dat er sprake is van een fout in de communicatie ter plekke.

Sur-Cad meent dat zij de overlevingskansen van het slachtoffer eventueel kon verruimen indien zij niet was tegengehouden. "Als dienstverlenende organisatie in de medische sector zijn wij verplicht een ieder in deze situaties te helpen. Dit recht hebben de desbetreffende autoriteiten het slachtoffer onbewust ontnomen", aldus Sur-Cad.

Ook dit wordt tegengesproken door Redan. Ze stelt dat ze juist blij is met de bijdrage van overige ambulancediensten. Redan zegt dat ze binnenkort een gesprek met de leiding van Sur-Cad wil aangaan om over deze kwestie te praten. "We moeten deze zaken in het vervolg voorkomen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina