Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Vernieling niet op Surinaamse bodem’

‘Vernieling door Franse gendarmerie niet op Surinaamse bodem’

05/03/2019 05:02 - Van onze redactie

De Franse ambassadeur in Paramaribo, Antoine Joly,

De Franse ambassadeur in Paramaribo, Antoine Joly,  

PARAMARIBO - De vernietiging van bezittingen van gouddelvers door Franse troepen die geleid heeft tot opschorting van gezamenlijke patrouilles door president Desi Bouterse, heeft niet op Surinaamse bodem plaatsgevonden. Het incident heeft zich voorgedaan op het eiland Akoti Kampou dat in Frans-Guyana ligt, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly in een verklaring.

Volgens hem is er sprake van een misverstand. De Fransen hebben in eerste instantie de coördinaten doorgegeven van de plek waar de gezamenlijke missie was, op het moment dat Paramaribo verzocht om toezending van de coördinaten van de locatie waar het incident zich op 27 februari heeft voorgedaan.

"De GPS-gegevens die Frankrijk op donderdag op verzoek van Suriname heeft verstrekt en die door Suriname in de op vrijdag ontvangen 'note verbale' zijn gebruikt, blijken niet de plaats van de interventie te betreffen, maar de plaats waar de gezamenlijke Frans-Surinaamse missie zich op donderdag bevond, toen de Surinaamse autoriteiten het verzoek hebben ingediend. Het betreft dus in geen geval de plaats van vernietiging op woensdag, tien kilometer stroomafwaarts, wat de verwarring waarschijnlijk verklaart", stelt de diplomaat. 

Hij voegt eraan toe dat Akoti Kampou niet ter discussie staat in de lopende besprekingen tussen Frankrijk en Suriname om de grens tussen de twee landen definitief vast te stellen. Hij hoop dat de besprekingen binnen redelijk termijn kunnen worden afgerond. De Franse autoriteiten hebben ingestemd met het vermijden van acties in de gebieden die door de twee landen worden betwist.

Echter blijven de Franse autoriteiten de wet van hun land toepassen op hun grondgebied "om de illegale goudwinning te bestrijden en in het bijzonder het gebruik van kwik, het vergiftigen van de bevolking die aan beide zijden van de rivier leeft". Ambassadeur Joly zegt begrip te hebben voor de opschudding die kan zijn ontstaan door de informatie dat er een incident heeft plaatsgevonden op Surinaams grondgebied of zelfs in een gebied dat momenteel betwist wordt.

Hij is blij dat de Franse autoriteiten de informatie hebben kunnen verstrekken om aan te tonen dat de inbeslagnames en vernietigingen hebben plaatsgevonden op Frans grondgebied, in een gebied waar er geen discussie over bestaat van welk land dat is. De ambassadeur hoopt dat de opschorting van de gezamenlijke militaire patrouilles door Suriname snel wordt opgeheven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina