Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Verduidelijking grenslijn met Frans-Guyana’

‘Verduidelijking grenslijn met Frans-Guyana noodzakelijk’

06/03/2019 19:07 - Gilliamo Orban

De beëdiging van August Bado tot districtscommissaris van Tapanahony.

De beëdiging van August Bado tot districtscommissaris van Tapanahony. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Districtscommissaris August Bado van Tapanahony ziet graag dat de autoriteiten van Suriname en Frankrijk haast maken met de verduidelijking van de grenslijn tussen de beide landen. Het rigoureuze optreden van de Franse gendarmerie zorgt voor spanning in het gebied.

Bewoners die machines hebben aangeschaft voor goudwinning moeten met lede ogen toezien hoe deze in brand worden gestoken. "De mensen weten niet welke eilanden in de Marowijnerivier tot Frans grondgebied behoren. Want ik denk niet dat ze hun dure spullen daar naartoe brengen, terwijl ze weten dat de Fransen ze kunnen vernietigen", zegt dc Bado.

Hij wijst erop dat veel mensen in het grensgebied aan goudwinning doen, aangezien er weinig mogelijkheden zijn om aan emplooi te komen. Vanwege de grote afstand en de sula's blijkt houtkap niet interessant. "Stukjes goud kan je gewoon in een zakje stoppen en brengen naar bijvoorbeeld de stad om te verkopen."

Bado weet dat bepaalde ondernemers hun machines hebben gekocht op afbetaling en dat die ingezet moeten worden, zodat ze hun schulden kunnen betalen. "Deze mensen kunnen niet lang wachten op de verduidelijking van de grens, omdat ze met goudwinning hun brood verdienen", stelt Bado.

Naar zijn zeggen werden de activiteiten in het grensgebied gedoogd, onder andere omdat de Franse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) met elkaar in gesprek waren. Echter werden goudzoekers onlangs geconfronteerd met bruut optreden van de gendarmerie tijdens gezamenlijke patrouilles van beide landen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina