Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Waan van onafhankelijkheid

COMMENTAAR: Waan van onafhankelijkheid

07/03/2019 12:00

COMMENTAAR: Waan van onafhankelijkheid

 

SURINAME IS IN een moeilijk parket gebracht. De Verenigde Staten (VS) hebben de regering verzocht geen zaken te doen met president Nicolas Maduro als regeringsleider van Venezuela, maar met parlementsvoorzitter en zelfbenoemde president Juan Guaidó. Het verzoek komt op een moment waarop Suriname op het punt staat een grote hoeveelheid rijst te verschepen naar Venezuela. Exporteurs en boeren verheugden zich al op de goede opbrengst.

Het officiële standpunt van Suriname over Venezuela luidt: geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden, erkenning van de soevereiniteit én een oplossing zoeken aan de onderhandelingstafel. Caricom neemt dat standpunt ook in. In de Verenigde Naties is de huidige situatie besproken en hebben Rusland en China zich uitgesproken voor niet-inmenging en opgeroepen tot vreedzame onderhandelingen.

De Curaçaose regering heeft ertegen geprotesteerd dat verscheping van hulpgoederen voor humanitaire doeleinden vanuit Curaçao niet was toegestaan, omdat het niet met de haren bij het conflict wil worden gesleept. Daartegenover staat dat een fors aantal Europese en Zuid-Amerikaanse landen Guaidó steunt.

Op Suriname wordt nu zachte drang uitgeoefend geen handelsbetrekkingen met het 'Venezuela van Maduro' te onderhouden. Dat betekent dat de rijstexport naar dat land in gevaar komt waardoor Surinaamse boeren veel zullen verliezen. Suriname moet nu bepalen of het zijn principiële standpunt over Venezuela zal verloochenen in ruil voor handhaving van de vriendschapsband met de Amerikanen. Het adagium van de Amerikanen luidt: mijn vriend is jouw vriend en mijn vijand is jouw vijand.

Opmerkelijk is dat de VS zelf de handelsbetrekkingen met Venezuela niet heeft opgeschort. Zulks nu vragen van Suriname is niet fair omdat geen rekening wordt gehouden met het belang van de Surinaamse exporteurs en boeren. Over de rug van Venezuela wordt een machtsstrijd uitgevochten tussen grote wereldmogendheden, waarvan Suriname als niet beduidend kleine speler, de dupe wordt.

Suriname wordt in een positie gemanoeuvreerd om afstand te nemen van principes in het handvest van de VN over niet-inmenging, wat begrijpelijkerwijs niet verteerbaar is. Paramaribo pleit voor een oplossing aan de onderhandelingstafel. Weigeren van het verzoek van de VS kan ook consequenties hebben voor Suriname in de toekomstige relatie met de grote mogendheid. De nieuwe vorm van 'Koude Oorlog' is verpakt in sancties, boycot en handelsoorlogen. Tijdens conflicten tussen de grote wereldmachten blijkt steeds weer dat kleine kwetsbare landen die zich "onafhankelijk" wanen in de letterlijke betekenis, in de knoei komen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina