Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en Frankrijk werken aan verklaring

Suriname en Frankrijk werken aan verklaring

08/03/2019 08:29 - Wilfred Leeuwin

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.  

PARAMARIBO - Suriname en Frankrijk werken aan een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van aanhoudende incidenten op de Marowijnerivier en de Tabiki-eilanden, in het grensgebied met Frans-Guyana. Onlangs zijn in twee gevallen eigendommen van burgers door de Franse gendarmerie vernield en in brand gestoken.

Volgens minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft de regering meteen hierover een diplomatieke nota aan Frankrijk gestuurd, waarin deze acties als vijandig worden bestempeld. De handelingen van de Fransen hebben ertoe geleid dat Suriname de afgesproken gezamenlijke militaire patrouille voorlopig heeft opgeschort. De minister benadrukt dat de politionele samenwerking, die in 2017 is geratificeerd, niet in het geding is. Na de incidenten heeft Suriname een hoge diplomatieke delegatie gestuurd naar de Franse buren.

Ook in Suriname zijn er gesprekken gaande tussen Pollack-Beighle en de Franse ambassadeur Antoine Joly. Volgens de minister hebben partijen tijdens deze gesprekken duidelijk afgesproken, dat er geen daden en acties van agressie onder-nomen worden. Het feit dat de Fransen zich hieraan niet hebben gehouden, ontlokte bij verschillende parlementariërs de opmerking dat zij te ver zijn gegaan en het te bont maken. Parlementariërs wijzen erop dat de Franse autoriteiten na het tweede incident verklaard zouden hebben dat het gebied waar zij deze acties hebben uitgevoerd, behoort tot Frankrijk. Bij de actie zou het volgens de Fransen ook niet gaan om Surinamers maar om Brazilianen.

Minister Pollack-Beighle zegt dat Suriname van plan is om door middel van dialoog tot een oplossing te komen voor dit probleem. Met deze incidenten is het vraagstuk over de werkelijke grenslijn in het oosten met Frans-Guyana weer actueel geworden. Echter zegt de bewindsvrouw dat het uitgangspunt bij de gesprekken niet is 'wat van wie is', maar een gezamenlijke oplossing. Zowel in het parlement als bij de regering is het uitgangspunt dat er in het gebied al honderden jaren Surinamers woonachtig zijn, die naast sociale ook economische activiteiten ontplooien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina