Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering niet in bezit brief VS-ambassade

Regering niet in bezit brief VS-ambassade

09/03/2019 17:09 - Wilfred Leeuwin

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen enkele brief aan de president is gericht. Ze gaf ook aan dat Suriname zijn eigen huishouden bepaalt.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen enkele brief aan de president is gericht. Ze gaf ook aan dat Suriname zijn eigen huishouden bepaalt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering is niet in het bezit van een brief afkomstig van de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika, waarin wordt gevraagd wat het standpunt van Suriname is ten aanzien van Venezuela en het accepteren van de president van dat land. Dit deelde minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken het parlement donderdag mee. “Zo’n brief is niet bij het ministerie gedeponeerd”, ging de minister in op vragen van het parlement.

"Wat wij hebben ontvangen is een informatieve sheet via e-mail van de Amerikaanse ambassade. Daarin maken zij hun positie bekend over zaken in de wereld. Zo heeft de ambassade via die communicatie aan ons duidelijk willen maken wat de positie is van Amerika in de wereld. Maar ook de Surinaamse positie is bekend", aldus Pollack-Beighle. Zij deelde verder mee dat Suriname recentelijk in Caricom-verband een statement heeft gemaakt over de situatie in de regio.

Een belangrijk aspect daarin, waaraan volgens de bewindsvrouw niet voorbij moet worden gegaan, is dat de principes van het internationale recht overeind moeten blijven. Het gaat om het niet inmengen in soevereine aangelegenheden van staten en dat de Caribische staten de regio willen blijven behouden als een van vrede. Partijen worden in dat statement opgeroepen, om binnen hun context hun problemen op te lossen. En niet met interventie van Suriname of andere Caricom-lidlanden.

Er is ook verwezen naar de noodzaak om te zorgen voor de nodige hulp via bestaande instituten. "Suriname schaart zich volledig achter dit statement", zei Pollack-Beighle. "Er is dus geen enkele brief aan de president gericht en Suriname bepaalt zijn eigen huishouden." Eerder in de vergadering hebben leden van de oppositie geëist dat de regering meer duidelijkheid geeft in de kwestie met Suriname en het buitenlandbeleid. "Wat gaat de regering nu doen? Welke kant gaan we op? Het socialistische, marxistische of de communistische kant?" wierp Abop-parlementariër Edward Belfort op.

"Want er is een brief gestuurd naar de minister van Buitenlandse Zaken." Hij wees erop dat de minister in VN-verband heeft aangegeven dat Suriname de Venezolaanse president Nicolaas Maduro erkent en niet de zelf benoemde oppositieleider Juan Guaidó. "Ik wil weten wat de president gaat doen. Gaat hij die brief beantwoorden? Of gaat hij zeggen: kom niet met Suriname bemoeien, hier heb ik de leiding." Ook andere parlementariërs, onder wie VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi, eisten opheldering over de vermeende brief.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina