Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Somohardjo wil vrouw als president

Somohardjo wil vrouw als president

09/03/2019 23:13 - Ivan Cairo

Somohardjo wil vrouw als president

PL-voorzitter Paul Somohardjo zaterdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Lelydorp. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Paul Somohardjo wil volgend jaar indien zijn partij, Pertjajah Luhur, eventueel met partners voldoende assembleezetels wint een vrouw presenteren als presidentskandidaat. Dat zei de PL-voorzitter zaterdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Lelydorp. Hij merkte op dat de Surinaamse vrouw “de beste econoom” is die met weinig geld een huishouding weet te draaien.

Het is volgens de politicus de hoogste tijd dat een vrouw de hoogste politieke functie in het land bekleedt. In andere landen gebeurt dat al, dus waarom ook hier niet. Somohardjo merkte op dat Pertjajah Luhur altijd de positie van vrouwen op waarde heeft weten te schatten. PL is daarom de eerste politieke partij geweest die een inheemse en chinese vrouw in De Nationale Assemblee heeft gebracht alsook de eerste javaanse vrouw als districtscommissaris heeft laten benoemen.

De partijleider hield de aanwezigen voor dat de partij daarom minstens zeven DNA-zetels moet krijgen om in staat gesteld te worden zelfstandig een presidentskandidaat voor te dragen. Daarna is een gekwalificeerde meerderheid van 34 stemmen in het parlement nodig om die persoon gekozen te krijgen. Pertjajah Luhur mikt als partij op tien DNA-zetels en volgens Somohardjo kan zij in Wanica alleen twee tot drie zetels bemachtigen.

Volgens hem is alleen een bundeling van politieke krachten in staat om de zittende NDP bij de verkiezingen van 2020 te verslaan. Kiezers werden daarom opgeroepen volgend jaar massaal op andere politieke partijen en tegen de NDP te stemmen. Somohardjo: "Stem tegen de regering. Op alles behalve NDP, want NDP o pori a kondre". Komt de huidige coalitie weer aan de macht vreest de PL-leider dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar zal stijgen naar "één op twintig". "Dan zijn we vernietigd".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina