Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Strijd om leidersfunctie diamantsector

Strijd om leidersfunctie diamantsector

10/03/2019 14:59 - Van onze redactie

Claudia Griffith-Telting die eerder als directeur van diamantbedrijf Glomac werd afgezet door de raad van commissarrisen .

Claudia Griffith-Telting die eerder als directeur van diamantbedrijf Glomac werd afgezet door de raad van commissarrisen .  

PARAMARIBO - Met de toetreding van Suriname tot het verdrag van de Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) in het vooruitzicht, is er binnen de diamantsector een machtsstrijd losgebroken. Claudia Griffith-Telting die eerder als directeur van diamantbedrijf Glomac werd afgezet door de Raad van Commissarrisen (rvc), is sinds vorige week terug op haar kantoor.

Zij verklaart nooit te zijn afgezet door de rvc, omdat de personen die dat besluit hadden genomen op een vergadering van 23 januari daarvoor al uit de raad waren gezet. Eén van de rvc-leden had vorig jaar zelf bedankt en een tweede werd in het laatste kwartaal meegedeeld dat die eruit was gezet. Ook Harvey Naarendorp was als presidentcommissaris afgezet, aldus Griffith. Zij toont de redactie enkele brieven en andere documenten als bewijs.

"De vergadering van 23 januari is gehouden zonder de aandeelhouders daarvan op de hoogte te stellen noch is er enige vraagstelling naar de directeur geweest voordat de vergadering is belegd", stelt Griffith. Ze voert aan dat Naarendorp willens en wetens bezig is het bedrijf te frustreren door allerlei aantijgingen waarvoor er geen enkel bewijs is. "Daardoor stagneert het werk en de doorstart van Glomac enorm en lijdt de onderneming zware schade", zegt Griffith.

Zij ontkent met klem diamanten te hebben gestolen uit de kluis. Als directeur had ze geen toegang tot de kluis. "De financiële manager had alle gelden onder zich. De directeur had geen toegang tot de kluis." Volgens Griffith heeft Naarendorp samen met een groep vrienden een plan beraamd om haar en Glomac te breken, zodat hij en een familielid, dat bij Glomac werkt, een eigen diamantbedrijf kunnen beginnen. De bedoeling is volgens haar dat het nieuw op te zetten bedrijf als staatstaxateur voor diamanten en andere edelstenen wordt aangewezen.

Naarendorp zou als lobbyist tussen Glomac en de regering ook niets wezenlijks voor het bedrijf hebben kunnen doen. Ze stelt verder na haar terugkeer in het bedrijf te hebben geconstateerd dat een diamanttester, die cruciaal is voor de bedrijfsvoering, is verdwenen. Ook bedrijfsvoertuigen zijn "ontvreemd". Intussen heeft Griffith aangifte bij de politie gedaan, omdat de bedrijfsvoertuigen na haar controversiële buitenfunctiestelling als directeur zijn overgeschreven op naam van werknemers van Glomac.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina