Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wereldverteldag 2019 richt zich op inheemsen

‘In de voetsporen van de indiaan’ thema Wereldverteldag

12/03/2019 22:49 - Audry Wajwakana

Vertelkunstenaar Guillaume Pool (links) kreeg vorig jaar op Wereldverteldag, een kamisa omgehangen, toen het thema 'Marrons' was.

Vertelkunstenaar Guillaume Pool (links) kreeg vorig jaar op Wereldverteldag, een kamisa omgehangen, toen het thema 'Marrons' was. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Wereldwijd vieren storytellers op 20 maart Wereldverteldag. Op die dag worden overal verhalen verteld, dus ook in Suriname. Tussen de boeken van de CCS-bibliotheek zal het vertellersduo Guillaume Pool en Hilli Arduin voor de negende keer aandacht besteden aan de eeuwenoude orale traditie. Het thema dit jaar is 'In de voetsporen van de indiaan'.

Twee jaar geleden namen de vertelkunstenaars het besluit om alle culturele groepen in Suriname aan de beurt te laten komen voor een vertelling. De Chinezen waren de eerste groep die aan de beurt kwam en in 2018 waren de marrons aan de beurt. Voor de keuze van de groepen zijn volgens Pool geen criteria.

"We hebben gewoon een keuze gemaakt en allemaal komen aan de beurt. Deze keer hebben we gekozen voor de indianen. We geven de voorkeur aan de naam indiaan in plaats van inheems, omdat we voor die vertelavond het boek 'Indiaans verhaal' van Reinier Artist als leidraad gebruiken", zegt Pool. In het boek vertelt de auteur een verhaal dat hij in zijn jeugd heeft meegekregen van zijn grootouders. 

Het publiek kan een algemeen pakket aan informatie over de verschillende inheemse groepen van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika verwachten. "Het zal niet te lang duren, want het is geen wetenschappelijk college", zegt Pool grappend. Na de algemene beschouwing zullen de vertellers enkele markante feiten over de inheemse groepen van Suriname aanstippen, vooral over de minder bekende groepen, zoals de Akoerio's, de Trio's en de Wayana's.

De dragers van het vertelprogramma hebben drie gastvertellers, onder wie de twee jongeren Idris Fredison en Irish Verwey. Zij willen de verhalen van hun grootouders graag met het grote publiek delen. De derde gast is 'Jorobodjie', die leraar is. Pool en Arduin rekenen op ongeveer honderdvijftig mensen.

"De entree is nog steeds gratis en het geluid is dit jaar prima. We hebben mogelijkheden gecreëerd om de boekenkasten zodanig te regelen dat de mensen ons goed kunnen zien en via onze gloednieuwe geluidsapparatuur ook goed kunnen horen", benadrukt Pool.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina