Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PL wil sociale uitkeringen voor ex-Nederlanders

Somohardjo wil sociale voorzieningen voor ex-Nederlanders

12/03/2019 19:52 - Ivan Cairo

Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo.

Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo vindt dat Surinamers die bij het onafhankelijk worden van Suriname in 1975 minderjarig waren ook in aanmerking moeten komen voor Nederlandse sociale voorzieningen of uitkeringen. De komende dagen zal hij hierover zijn voelhorens uitsteken bij Nederlandse parlementariërs.

De politicus wil nagaan of hij van hun steun kan krijgen om deze zaak bij de Nederlandse regering te bepleiten. Dat zei Somohardjo zaterdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Lelydorp. De PL-leider merkte op dat voor meerderjarigen er wel een regeling was getroffen toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd, waarop zij een beroep konden doen.

Burgers die destijds echter vijftien jaar oud waren zijn vanwege hun leeftijd niet in aanmerking gekomen voor de sociale voorzieningen van het voormalige moederland. Voor deze groep wil hij zich nu inzetten. Al is het maar honderd euro. Dat is al SRD 900 en beter dan onze AOV", zei de partijleider.

Hij vertrok maandag met een parlementaire delegatie voor een ACP/EU-conferentie naar Roemenië. Na afstemming met juristen die de partij bijstaan zal hij deze zaak bij terugkeer in Nederland bespreken.

Somohardjo hield de aanwezigen verder voor dat zijn partij een vrouw zal presenteren als presidentskandidaat indien zijn partij, eventueel met partners, voldoende assembleezetels haalt bij de verkiezingen van 2020. Hij merkte op dat de Surinaamse vrouw "de beste econoom" is die met weinig geld een huishouding weet te draaien.

Het is volgens de politicus de hoogste tijd dat een vrouw de hoogste politieke functie in het land bekleedt. De politicus merkte op dat Pertjajah Luhur altijd de positie van vrouwen op waarde heeft weten te schatten. PL is daarom de eerste politieke partij geweest die een inheemse en Chinese vrouw in De Nationale Assemblee heeft gebracht, alsook de eerste Javaanse vrouw als districtscommissaris heeft laten benoemen.

De partijleider hield de aanwezigen voor dat de partij daarom minstens zeven DNA-zetels moet krijgen om in staat gesteld te worden zelfstandig een presidentskandidaat voor te dragen. Daarna is een gekwalificeerde meerderheid van 34 stemmen in het parlement nodig om die persoon gekozen te krijgen. Pertjajah Luhur mikt als partij op tien DNA-zetels en volgens Somohardjo kan zij in Wanica alleen twee tot drie zetels bemachtigen.

Volgens hem is alleen een bundeling van politieke krachten in staat om de zittende NDP bij de verkiezingen van 2020 te verslaan. Kiezers werden daarom opgeroepen volgend jaar massaal op andere politieke partijen en tegen de NDP te stemmen. Somohardjo: "Stem tegen de regering. Op alles behalve NDP, want NDP o pori a kondre." Komt de huidige coalitie weer aan de macht, dan vreest de PL-leider dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar zal stijgen naar "21". "Dan zijn we vernietigd."

Naast de andere assembleeleden Ingrid Karta-Bink en William Waidoe kwam ook Bronto Somohardjo aan het woord. Hij nam in zijn spreekbeurt de vroegere partijgenoten Raymond Sapoen en Mike Noersalim en hun nieuwe politieke partij HVB op de korrel. Volgens Somohardjo jr. zullen deze twee politici na de verkiezingen van 2020 politiek dood zijn. De HVB bestempelde hij als "een vlooienbeweging die geleid wordt door twee verraders". Sapoen en Noesalim, respectievelijk politiekleider en voorzitter van HVB, keerden in 2015 Pertjajah Luhur de rug toe na interne strubbelingen over het leiderschap.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina