Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS pakt landen die Maduro steunen aan

VS pakt landen die Maduro steunen aan

12/03/2019 06:44 - Ivan Cairo

De Venezolaanse president Nicolai Maduro.

De Venezolaanse president Nicolai Maduro. Foto: EPA  

PARAMARIBO - De VS is, na vorige week een waarschuwing te hebben gelanceerd, ertoe overgegaan landen en buitenlandse entiteiten die de regering-Maduro in Venezuela ondersteunen aan te pakken. Maandag zijn sancties opgelegd aan Evrofinance Mosnarbank, een in Moskou gevestigde bank die eigendom is van Rusland en Venezuela.

"Met deze actie richten we ons op een financiële instelling die betrokken is bij het faciliteren van onwettige transacties die Maduro's schending van democratie bestendigen", zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. 

Ook richting Cuba zijn er maatregelen getroffen. De lijst met Cubaanse organisaties, bedrijven en personen waartegen de VS handelssancties heeft getroffen is aangepast. Er zijn vijf sub-entiteiten die eigendom zijn van het Cubaanse leger toegevoegd. De aanpassing is vanaf vandaag (dinsdag) van kracht. De verscherpte sancties tegen Cuba komen mede vanwege Havana's steun aan president Maduro.

"We veroordelen ook de rol van Cuba bij het ondersteunen van het falende regiem van de voormalige Venezolaanse president Nicolás Maduro. Cubaanse militairen en veiligheidstroepen hebben Maduro ondersteund in zijn streven om aan de macht te blijven en zo bijgedragen aan de Venezolaanse crisis, mensenrechtenschendingen tegen Venezolanen en het onnoemelijke leed van het Venezolaanse volk", aldus het State Department.

Verschillende landen zijn gevraagd Maduro niet langer te ondersteunen. In correspondentie gericht aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, heeft de ambassadeur van Amerika onlangs een beroep gedaan op de Surinaamse regering geen zaken meer te doen met Maduro.

"The United States has not suspended trade relations with Venezuela. As a result of the recognition of the Guaidó government, any commercial or other business relationships with the Venezuelan government should no longer take place with representatives of the former Maduro regime. The U.S. Government urged the Government of Suriname to do business with Venezuela's legitimate authority, interim President Juan Guaidó, and his appointees", zei Patrick Geraghty, perschef van de VS-ambassade, vorige week naar aanleiding van het schrijven aan de Buza-minister.

Minister Pollack-Beighle heeft in het parlement gezegd dat Surinames positie over Venezuela bekend is en heeft opnieuw kenbaar gemaakt dat Suriname zich niet bemoeit met de interne politieke aangelegenheden van het buurland.

Het State Department stelt met betrekking tot de sancties tegen de Russisch-Venezolaanse bank, dat naarmate Maduro's isolement groeit, zijn "wanhopige pogingen om zijn corrupte netwerk uit te breiden toenemen". Maduro's supporters, onder wie die in Rusland, faciliteren de voortdurende diefstal van de eigendommen van Venezuela, waardoor leden van het volgens Washington onwettige Maduro-regiem hun zakken kunnen vullen ten koste van het Venezolaanse volk, stelt de VS.

"Terwijl het onwettige Maduro-regiem op zoek is naar illegale kanalen zoals Evrofinance Mosnarbank om financiële steun te verlenen aan oliemaatschappij PDVSA, die het vervolgens wegmoffelt voor persoonlijk gewin, verhongert de Venezolaanse bevolking in het donker, omdat de elektriciteit is uitgevallen."

Washington zegt het volle gewicht van de economische en diplomatieke macht van de VS te zullen blijven gebruiken om aan te dringen op het herstel van de Venezolaanse democratie. "We sporen ook verantwoordelijke naties over de hele wereld aan om actie te ondernemen en zich achter de bevolking van Venezuela te scharen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina