Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ANALYSE: Sociale media: zegen én vloek

ANALYSE: Sociale media: zegen én vloek

13/03/2019 20:05

Minister Dodson wil het gebruik van sociale media, waartoe Facebook behoort, aan banden leggen wegens onder meer neppe accounts die als paddestoelen verrijzen.

Minister Dodson wil het gebruik van sociale media, waartoe Facebook behoort, aan banden leggen wegens onder meer neppe accounts die als paddestoelen verrijzen.  

ANALYSE - Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft vorige week in De Nationale Assemblee (DNA) ervoor gepleit dat er regelgeving komt voor sociale media. Een discussie die in meer landen speelt. Maar in het geval van Dodson lijken vooral persoonlijke belangen te spelen en niet zijn zorgen voor de samenleving. Hij is vanwege onder meer zijn privéleven zelf een veelbesproken persoon op Facebook en andere sociale media.

Tekst: Armand Snijders Beeld: dWT archief

SOCIALE MEDIA hebben de wereld in de voorbije kwart eeuw veranderd. Het is in veel opzichten een zegen en heeft het communiceren gemakkelijker gemaakt. Niet zelden is het echter ook een vloek: onwaarheden, roddels en fake news zijn aan de orde van de dag en vaak niet of moeilijk te onderscheiden van het echte nieuws. Vooral als je daarvan zelf slachtoffer bent, kan dat nare gevolgen hebben. Ook voor Dodson is het uiterst vervelend dat zijn doen en laten in zijn privéleven tot in details wordt besproken en daarmee op straat wordt gelegd.

'Niet mijn schatje'

VOORAL ZIJN PRILLE RELATIE met de Braziliaanse Nayra Viana de Sousa is al maanden onderwerp van gesprek op sociale media. Toen vorig jaar foto's van het koppel verschenen op het internet, soms vergezeld van de wildste verhalen, zweeg Dodson in alle talen. De kwestie kreeg enkele weken terug echter volop hernieuwde aandacht, nadat bekend was geworden dat hij zijn nieuwe liefde had meegenomen op een dienstreis naar India. De bewindsman was not amused en hij voelde zich geroepen om alsnog te reageren: "Nayra Viana de Sousa is niet mijn schatje, zoals beweerd wordt op sociale media. Zij is officieel mijn partner en dit is geregistreerd bij CBB. Zij heeft de Braziliaanse nationaliteit en heeft een officiële toestemming tot verblijf in Suriname. Zij staat geregistreerd op mijn woonadres. Ik ben formeel gescheiden", zo zei Dodson aan journalisten. Het is natuurlijk niet prettig als in je privéleven wordt geroerd. Maar dat kun je verwachten als je een bekend persoon bent. En zeker als je Dodson heet, die als minister al heel veel halve waarheden en hele leugens heeft verkondigd. Zoals vorig jaar rond de zandafgravingen te Braamspunt en de duistere praktijken van de skalians in het stuwmeer. En recentelijk nog over de illegale goudwinningsactiviteiten in het natuurpark Brownsberg. Dodson verzekerde dat er geen goudzoekers actief waren op steenworpafstand van de maagdelijke watervallen, in werkelijkheid krioelde het er van de kwikvervuilende gelukszoekers.

Open wereldpodium

MENSEN HOUDEN NIET van jokkende politici, vooral als die ondanks hun misstappen de hand boven het hoofd worden gehouden en rustig kunnen aanblijven. Vroeger, vóór het sociale media-tijdperk, kon je als burger niet veel anders dan daarin te berusten. Je kon hooguit je zegje doen in een opbelprogramma op de radio of je ongenoegen uiten via een ingezonden brief in de krant. Maar dankzij sociale media is er sprake van een open wereldpodium. En daarvan wordt dus volop gebruik gemaakt. Dat heeft wel een keerzijde. Want behalve om je ongenoegen te uiten over bepaalde zaken, zijn sociale media ook een podium om leugens te verspreiden en mensen zwart te maken. Zeker als publiek persoon, zoals in het geval van Dodson, moet je daarmee rekening houden en daarop voorbereid zijn. Maar het overkomt zovelen. Daarom is het bevreemdend dat de minister vorige week in de DNA een pleidooi hield om tot regelgeving te komen ten aanzien van sociale media, vooral omdat hij slachtoffer is van roddels die verspreid worden. Die indruk wekte hij in ieder geval. "Wanneer het gaat om sociale media en Facebook, is deze minister zeer populair", zo sprak Dodson. Hij repte met geen woord over de gevolgen voor duizenden anderen in Suriname, veelal 'gewone burgers', die in de afgelopen jaren aan den lijve hebben ondervonden hoeveel schade sociale media kunnen toebrengen. Zoals de jonge meisjes en vrouwen die machteloos hebben moeten toezien dat er pikante plaatjes van hen via het web werden verspreid. Dodson schijnt bovendien niet te beseffen dat de regering, waarvan hij deel uitmaakt, zich ook niet altijd aan de ongeschreven regels lijkt te houden. Bij het Nationaal Informatie Instituut (NII), de propagandamachine van de overheid, houdt men bijvoorbeeld nauwlettend bij wat onder meer journalisten privé via sociale media rondsturen. En als het niet bevalt wat er wordt geschreven, dan wordt daar openlijk op gereageerd en (soms ongefundeerd) kritiek op geleverd, hetzij via diezelfde sociale-mediakanalen, hetzij op andere wijze, zoals in het radioprogramma 'Bakana Tori'. Daarmee wordt een grens overschreden.

Regelgeving of censuur

HOE JE HET OOK WENDT of keert, sociale media hebben mooie maar ook hele lelijke kanten. Daar worstelt ieder land mee en het is uiterst moeilijk aan te pakken. Deskundigen buigen zich al jaren over deze problematiek, die niet met simpele regeleving te bestrijden valt. Vooral omdat de grens tussen regelgeving en censuur al snel dreigt te worden overschreden. Ook Dodson heeft geen panklare oplossing aangedragen hoe sociale media, in alle redelijkheid en zonder de aantasting van de vrijheid van meningsuiting, 'aan banden' kunnen worden gelegd. Dus hij zal zich erin moeten berusten dat zijn handel en wandel ook in de toekomst wordt gevolgd en in de wereld breed wordt uitgemeten. Misschien dat het minder vaart zal lopen als hij wat vaker de (hele) waarheid vertelt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina