Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Concept-standaarden voor halal voedsel

Concept-standaarden voor halal voedsel

13/03/2019 18:55 - Amanda Palis

Concept-standaarden voor halalvoedsel

 

PARAMARIBO - Door het ontbreken van standaardrichtlijnen voor halal voedsel, is de consument niet ervan verzekerd dat een product werkelijk voldoet aan halal-eisen. Dit zegt Stanley Soeropawiro, voorzitter van de technische commissie die deze standaardrichtlijnen moet opstellen, in opdracht van het Surinaams Standaarden Bureau (SSB).

Soeropawiro presenteerde dinsdag de concept-standaardrichtlijnen voor halal voedsel. "Vaak genoeg gaat men ervan uit dat het betekent dat de slachter moslim moet zijn, maar dat garandeert niet dat je voedselproduct halal - rein - is", zegt Soeropawiro.

De commissie werd ingesteld nadat hij een aanvraag bij het SSB had ingediend om halalrichtlijnen op te stellen. Na de presentatie is dinsdag een consultatiesessie gehouden met verschillende stakeholders. "Het is de bedoeling dat wij zoveel mogelijk feedback verzamelen en aanvullen waar nodig", vertelt standard officer Tanwir Hassankhan van het SSB.

Alle stakeholders hebben tot 1 april de tijd om hun kanttekeningen en opmerkingen door te geven. Daarna zal de technische commissie zich buigen over de feedback. De commissie bestaat uit ambtenaren van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij; Handel, Industrie en Toerisme, vertegenwoordigers van de Surinaamse Islamitische Vereniging en voedselproducenten. "Uiteindelijk is zo een standaard bedoeld om te controleren of men daadwerkelijk zijn of haar voedselproduct halal mag noemen", vertelt Hassankhan.

Er zijn tal van zaken waarmee rekening gehouden moet worden. "Het betreft de gehele productieketen: vanaf de voeding die je geeft aan de dieren tot het eindproduct beschikbaar stellen voor de consument", benadrukt commissievoorzitter Soeropawiro. "Het is dus niet slechts het 'Bismillah'-gebed opzeggen vóór het slachten."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina