Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Hoe zal politie weten waar grenslijn loopt?’

‘Hoe zal politie weten waar grenslijn loopt?’

13/03/2019 16:43 - Gilliamo Orban

Abop-parlementariër Marinus Bee.

Abop-parlementariër Marinus Bee. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Bij Abop-parlementariër Marinus Bee rijzen er vraagtekens over hoe politie-eenheden van Frankrijk en Suriname te werk zullen gaan nu er nog geen definitieve grens is bepaald. In overeenkomst voor politiesamenwerking tussen beide landen staat dat gezamenlijke patrouilles van de agenten kunnen plaatsvinden binnen een strook van twee kilometer landinwaarts op elkaars grondgebied.

"De autoriteiten van Frankrijk en Suriname zijn nu bezig om te komen tot een definitieve grensbepaling en als de politie van beide landen aan de slag wil op basis van de overeenkomst, hoe zal die weten waar de grenslijn loopt", vraagt Bee zich af. Hij heeft die vraag onlangs in het parlement gesteld aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. "Ze zei dat ze de zaak zou meenemen."

De politiesamenwerkingsovereenkomst is in oktober 2017 goedgekeurd door De Nationale Assemblee en de Abop-fractie heeft zich indertijd van stemming onthouden. De wijze waarop Franse politieagenten optreden is Bee een doorn in het oog. De Fransen gaan over tot het in brand steken van onder meer boten, machines en kampen, terwijl de Surinaamse politie spullen in beslag neemt.

In de overeenkomst staat echter dat agenten van de staat op wiens grondgebied wordt gepatrouilleerd al hun wettelijke bevoegdheden mogen uitoefenen. De politie van de andere staat mag in dat geval slechts als waarnemer deelnemen aan de gezamenlijke patrouilles.

Suriname houdt vast aan zijn standpunt om de gezamenlijke militaire patrouilles met de Fransen in het oostelijk grensgebied op te schorten. Totdat er een definitieve grens is bepaald worden de gezamenlijke acties niet hervat. "Dit moest allang gebeuren", zegt Bee. Voor hem is het intussen duidelijk dat de gezamenlijke militaire patrouilles worden uitgevoerd op grond van de Conventie van 1915 en niet op basis van de politie samenwerkingsovereenkomst van 2017.

Na het eerste incident in september 2018 heeft de Abop middels een schrijven aan de bel getrokken bij president Desi Bouterse. "Hij heeft ons teruggeschreven dat hij uitleg hierover zou geven in DNA, maar dat is niet gebeurd", zegt Bee. Hij ziet graag dat de overheid de bewoners in het grensgebied betrekt bij het vaststellen van de definitieve grenslijn.

Districtscommissaris Margaretha Malontie van Paramacca pleit voor opheldering van de kwestie. "Mensen wonen en planten al jaren op de eilanden in de Marowijne- en Lawarivier, zonder protest van de Fransen. Dus de mensen willen nu weten waar ze aan toe zijn. Ze leven in onzekerheid." Malontie zwaaide eerder de scepter in Tapanahony, het ressort waar drie keer goederen door de Fransen zijn vernietigd. Zij vindt opschorting van de gezamenlijke militaire patrouilles door Suriname op zijn plaats.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina